Corona-update, stel je vraag

Een feestje voor jongeren, is dat toch niet mogelijk te maken?

02 november 2020 17:16 Aangepast: 03 november 2020 18:08

Elk weekend is het raak: de politie moet ingrijpen bij illegale feestjes waar jongeren de coronamaatregelen aan hun laars lappen. Als het zó belangrijk is voor jongeren, moeten we ze niet toch wat meer de ruimte geven? Onder andere Angela, Katinka en Thomas willen dat weten.

Er is bij sommige lezers wel begrip te vinden voor jongeren die zich vervelen. "Ik geef ze geen ongelijk, ik ging toen ik jong was ook graag drie keer in de week uit en deze kinderen willen dat ook", schrijft Katinka.  

Daarom stellen we de vraag: kan de overheid geen mogelijkheden bedenken waarbij jongeren toch een feestje kunnen vieren? Een simpel antwoord is er niet, omdat de regering het aantal besmettingen natuurlijk terug wil dringen om de druk op de zorg te verkleinen. En dat kan het beste door het aantal sociale contacten in te perken. 

Feestje in Limburgs bos, waarom niet? 'Het was geweldig'

De ME maakte een einde aan een illegaal feest in een Limburgs bos.

Maar die contacten zijn juist precies waar jongeren niet zonder kunnen. Psycholoog Najla Edriouch, die ook advies geeft via haar YouTube-kanaal, legt uit dat de mens nu eenmaal van nature een groepsdier is. "In de oertijd was de kans groter om te kunnen overleven in een groep. Het is onze basisbehoefte om verbonden te zijn met andere mensen."

En nu hebben we te maken met overheidsmaatregelen die tegen die basisbehoefte in gaan. Volgens Edriouch zijn er verschillende redenen waarom jongeren geneigd zich niet aan die regels te houden. "Ze zijn zelf eigenlijk geen risicogroep. Een groep ouderen ziet geen behoefte om samen te komen, omdat het risico groter is om ziek te worden. Bij jongeren speelt dat nauwelijks, omdat ze in veruit de meeste gevallen weinig van het virus merken."

Impulsiever

Daarbij komt dat jongeren vaak impulsiever zijn dan volwassenen. "Dat heeft alles te maken met de ontwikkeling van het brein tot halverwege de 20. Op jonge leeftijd heb je meer moeite om gevolgen voor de korte en de lange termijn van elkaar te onderscheiden. Jongeren weten wel dat het problemen kan geven als je je niet aan de regels houdt. Bijvoorbeeld dat je een boete krijgt, straf van ouders, of dat je iemand anders besmet. Maar desondanks denken ze meer dan volwassenen in het moment: ik wil nu feesten en samenzijn met mijn vrienden." 

Tot slot: groepsdruk. En dat is sterk afhankelijk van de groep mensen waarmee je omgaat. "Is er een persoon die veel invloed in een groep heeft en zegt dat je niet zo moeilijk moet doen, dan zullen jongeren eerder onder groepsdruk bezwijken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Helpt het om je adem in te houden als je iemand passeert?

We moeten ons volgens Edriouch beseffen dat opstandig zijn, of dingen doen die eigenlijk niet mogen, een normale ontwikkeling is bij jongeren. "In vooral de pubertijd is het voor je eigen ontwikkeling normaal dat je grenzen opzoekt. Een beetje rellen kan daarbij horen."

De psycholoog wil overigens benadrukken dat dit lang niet voor alle jongeren geldt. "Ik zie ook dat er heel veel jongeren zijn die zich netjes aan de regels houden, en bijvoorbeeld ook digitaal met elkaar afspreken. Laten we dat niet vergeten, dat is echt een compliment waard."

Het is wat Edriouch betreft wel belangrijk om in het overheidsbeleid rekening te houden met de situatie waarin jongeren zitten. "Dat vond ik ook goed aan eerdere maatregelen, door scholen open te houden en jongeren samen te laten sporten. Maar het zou ook goed zijn als er vanuit de overheid meer initiatief komt om samen met jongeren na te denken over mogelijkheden om jongeren op een veilige en ontspannen manier samen te laten komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie en zelfs ME grijpen in bij illegale feesten: 'Dit mag niet, dit kan niet'

Bas Wijnen van het Nederlands Jeugdinstituut, een onafhankelijk kenniscentrum over jeugd, beaamt dat contact met leeftijdsgenoten voor jongeren ongelooflijk belangrijk is. "Het is nodig om je eigen identiteit te ontwikkelen. Alles wat er digitaal gebeurt kan nooit het echte contact vervangen", benadrukt Wijnen.

Onduidelijkheid

Het is dan ook begrijpelijk dat jongeren elkaar op willen blijven zoeken. "We zijn lang onderweg in deze crisis en dan is het niet zo gek dat illegale feestjes ontstaan. Legale mogelijkheden hiervoor zijn er op dit moment niet."

Bovendien zijn jongeren gevoelig voor inconsequenties en onduidelijkheid, zegt Wijnen. "Als ze zien dat andere volwassenen zich niet aan de regels houden, dan is het voor jongeren zelf extra moeilijk om dat zelf wel te doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim helft jongeren angstig of gestrest door corona

De ontwikkeling van het brein loopt ongeveer door tot de leeftijd van 25 jaar. "Voor iemand van 40 is het leven veel stabieler, dan is het een kleinere opgave om thuis te blijven. Vanuit de kennis over de ontwikkeling van het brein van jongeren, kun je beargumenteren dat je maatregelen specifiek op leeftijd instelt."

Volgens Wijnen zou het kabinet meer na moeten denken hoe jongeren toch op een veilige manier bij elkaar kunnen komen. "Dat je jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 25 meer ruimte geeft dan 25-plussers. Laat jongeren vooral zelf creatieve dingen verzinnen binnen een anderhalvemeterbubbel. Maar dat is een keuze van de politiek."

 

 

JOVD-voorzitter Hilde Wendel, de politiek onafhankelijke jongerenorganisatie van regeringspartij VVD, ziet dat veel jongeren 'nog steeds enorm hun best doen'. Maar bij sommigen is de limiet echt bereikt. "Bij de eerste golf werd er over het algemeen goed geluisterd, maar nu er nog steeds geen perspectief is kom je in een sleur terecht. Het is natuurlijk begrijpelijk en logisch dat er geen einddatum aan corona is, maar dat maakt het niet minder moeilijk."

Wendel keurt het houden van illegale feesten af. "Laat dat duidelijk zijn. Maar laten we stoppen met alleen maar denken aan beperkingen, maar kijk ook wat wél kan."

Leeftijdsgerichte aanpak

De JOVD pleit er dan ook voor om serieus te onderzoeken of een leeftijdsgerichte aanpak mogelijk is. "Dan zou het hele beleid aangepakt moeten worden. Ik noem maar een voorbeeld. Dan zeg je dat jongeren bijvoorbeeld naar een feestje mogen, maar tegelijkertijd alleen maar op bepaalde tijden naar een winkel mogen. Jongeren moeten dan zelf ook hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Dat is iets wat je zou kunnen onderzoeken."

Jongeren hebben nu het gevoel dat ze vergeten worden, zegt Wendel. "En dat ze de schuld krijgen, terwijl er echt veel zijn die echt hun best doen. En dat ligt ook aan de communicatie richting jongeren."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Wendel adviseert de overheid om echt in gesprek te gaan met jongeren die weten wat er speelt. "Wij spreken iedere dag jongeren, maar zijn ook betrokken bij de politiek. Ik zeg maar zo: Mark Rutte mag me altijd bellen."

Naarmate kinderen ouder worden, neemt de kans toe dat ze het virus kunnen overdragen. Dat is volgens het RIVM al in de leeftijd van 15 tot 18 jaar het geval. En daar wringt de schoen. Dus of de politiek de jongeren tegemoet wil komen, is nog maar de vraag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore