Enorme hulpvraag

Voedsel, onderdak en medische ondersteuning: het Rode Kruis heeft 48 miljoen nodig

02 november 2020 05:07 Aangepast: 02 november 2020 07:31
Ter illustratie: vrijwilligers van het Rode Kruis aan de telefoon. Beeld © ANP

Het Rode Kruis heeft tientallen miljoenen nodig om te kunnen voldoen aan de enorme hulpvraag. Door de tweede coronagolf zijn er meer mensen die bij de hulporganisatie aankloppen voor voedsel, medische ondersteuning, onderdak en psychologische hulp. Het Rode Kruis verwacht zo'n 48 miljoen euro nodig te hebben.

"We zitten middenin de tweede coronagolf en wij zien dat mensen in deze tijd banen verliezen, te weinig te eten hebben en soms zelfs geen dak boven het hoofd hebben", vertelt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis.

"We zien niet alleen dat de coronacrisis lang aanhoudt, maar ook dat de gevolgen van de crisis grote groepen hard treffen. Daarom schalen we onze hulpverlening substantieel op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rode Kruis opent giro 7244 voor voedselhulp, Rudy is 'heel dankbaar'

Steeds meer mensen hebben moeite zichzelf en hun gezin te voorzien van eten. Het Rode Kruis ziet in de tweede golf een verdubbeling van de voedselnood. De organisatie levert op dit moment aan ruim 3000 mensen per week voedselhulp. Dat is aan mensen die niet in aanmerking komen voor de hulp van andere organisaties zoals de voedselbank, die volgens het Rode Kruis vanwege geldgebrek 'steeds vaker nee moeten verkopen'.

Personeelstekorten

Maar het blijft niet bij voedselhulp. Door personeelstekorten in de zorg neemt het aantal aanvragen voor medische ondersteuning ook toe, ziet de hulporganisatie. "Zorginstellingen hebben extra handen nodig en als Rode Kruis spelen we een rol bij de GGD's met testen en met bron- en contactonderzoek."

Ook verwacht de organisatie met de komst van de winter door ruimtegebrek problemen bij de daklozenopvang. Hoewel winteropvanglocaties binnenkort opengaan, moeten deze zo worden ingericht dat de anderhalve meter afstand kan worden bewaard. Op dit moment telt Nederland volgens het CBS 40.000 daklozen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Veel vragen bij hulplijn Rode Kruis over regels quarantaine'

'Meer belletjes'

Een speciale hulplijn van het Rode Kruis behandelde sinds maart ruim 24 duizend telefoontjes. "In de zomer was het wat minder, maar nu mensen meer in quarantaine zitten en eenzaam zijn, krijgen we ook meer belletjes", vertelt een woordvoerder. "En na de persconferentie waar de gedeeltelijke lockdown werd aangekondigd, zagen we een piek tot 200 telefoontjes per dag."

Giro 7244

Het Rode Kruis is afhankelijk van donaties voor hun hulpverlening. Eerder opende het giro 7244 voor het inzamelen van geld voor voedselhulp. Daar kwam tot nu toe bijna 900.000 euro op binnen. Vanaf vandaag kan daar ook worden gedoneerd voor de hulp op het gebied van medische ondersteuning, onderdak en psychosociale hulp.

Het Rode Kruis verwacht tot mei 2021 de hulp te moeten verlenen, waarvoor het de 48 miljoen euro nodig heeft.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore