Identiteitsfraude

'Marechaussee stuit op fors meer vervalste rijbewijzen dan vorig jaar'

02 november 2020 03:05 Aangepast: 02 november 2020 03:08
Ter illustratie: identiteitspapieren worden gecontroleerd op echtheid. Beeld © ANP

De marechaussee heeft dit jaar al 215 mensen betrapt die een vervalst rijbewijs bij zich hadden. Dat is een forse stijging ten opzichte van vorig jaar, toen er 122 vervalsingen werden aangetroffen. 'Opvallend', noemt een woordvoerder het, omdat er dit jaar veel minder mensen reizen.

Dat schrijft De Telegraaf op basis van cijfers van de Koninklijke Marechaussee (KMar). 

Woordvoerder Robert van Kapel vertelt aan de krant dat het aantal gevonden vervalsingen bijna is verdubbeld, ondanks het feit dat het aantal reisbewegingen op luchthavens en de weg fors is gedaald. "Voor ons is dat een bijzondere trend, omdat er vanwege corona veel en veel minder verkeer is, maar kennelijk niet in het criminele circuit", legt hij uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlands rijbewijs voor 80 euro te koop op Poolse site

De marechaussee controleert ook wekelijks tientallen rijbewijzen, paspoorten en bankbiljetten op verzoek van de politie en gemeenten.

Niet-bestaande landen

"En daarbij sta je soms echt versteld van de brutaliteit van mensen", vertelt een medewerker van het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID) op Schiphol aan de krant. "Er worden zelfs documenten gebruikt uit landen die niet eens bestaan. Pas nog iemand uit British Guinee. Nou, wijs mij maar aan waar dat ligt."

Niet alleen de marechaussee, maar ook de politie onderschept vervalste of valse rijbewijzen, tijdens bijvoorbeeld verkeerscontroles. Tot nu toe zijn er dit jaar 489 vervalste exemplaren aangetroffen, vooral uit Oost- en Zuid-Europese landen. Vorig jaar werden in totaal 491 vervalste rijbewijzen gevonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veiligheid grenstoezicht Schiphol 'onvoldoende': computers marechaussee onveilig

Kat-en-muisspel

Van Kapel legt uit dat het vinden van die vervalste identiteitsdocumenten belangrijk is. "Heb je valse papieren op zak, dan heb je iets te verbergen", vertelt hij. "Het blijft een kat-en-muisspel, waarbij het belangrijk is dat wij slimmer blijven door te investeren in onze mensen, in techniek en informatie gestuurd optreden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore