Ga naar de inhoud
Toekomst onzeker

Piloten KLM willen maandag om tafel met minister Hoekstra

Piloten van KLM. Beeld © Hollandse Hoogte

Pilotenvakbond VNV heeft in een brief aan minister Hoekstra van financiën laten weten bereid te zijn om na het aflopen van het huidige loonoffer opnieuw om tafel te gaan over een mogelijke verlenging. Ze willen maandag om tafel met de minister.

De toekomst van KLM staat op losse schroeven, nu het kabinet heeft geweigerd verdere staatssteun te bieden. Gisteren werd bekend dat de staatssteun is ingetrokken omdat niet alle KLM-medewerkers tot 2025 salaris willen inleveren. Vakbond VNV stemde tegen.

"We betreuren de ontstane publieke onrust over de invulling van de overheidsvoorwaarden door KLM", schrijft de pilotenbond nu in de brief. Ze wil morgen de situatie met de minister bespreken, schrijven ze in de brief. 

'Bal ligt bij KLM'

De minister lijkt nog niet in te gaan op de vraag van de bond. "De bal ligt nu bij KLM en de bonden. Het kabinet heeft met de directie van KLM afspraken gemaakt en voert daar het gesprek mee", laat de minister weten. Een betrokkene van het ministerie laat aan RTL Nieuws weten dat er sprake is van toenemende ergernis bij het ministerie, omdat de piloten de directie van KLM buitenspel lijken te willen zetten. "Er wordt een vals spel gespeeld met een fopspeen als opening."

Kabinet
Lees ook:
Kabinet weigert staatssteun KLM, Hoekstra wil eerst loonoffers

KLM was een steunpakket van 3,4 miljard euro toegezegd. Het gaat om een directe lening van 1 miljard euro en een garantiestelling voor bankleningen van maximaal 2,4 miljard euro.

Om dat geld te krijgen moesten de vakbonden ermee instemmen dat er tot 2025 loon ingeleverd wordt en niet tot 2023, zo stelde gisteren KLM bij een crisisberaad. Zes vakbonden gingen akkoord, de FNV heeft het nog in beraad en gaat vandaag opnieuw om tafel en pilotenvakbond VNV stemde tegen.

KLM-baas:
Lees ook:
KLM-baas: 'Uiterst zorgelijke impasse, toekomst KLM in gevaar'

Of de pilotenbond nu wél bereid is om het loonoffer te verlengen, staat niet in de brief. De vakbond houdt het huidige akkoord aan, dat voor 17 maanden is afgesproken. "We zijn bereid om in gesprek te gaan over de bijdrage die de situatie van dat moment vraagt."

De vraag is of de brief aan de minister voldoende is, want vakbond FNV heeft geëist dat de afspraken met de vliegers over het huidige loonoffer gelijk worden getrokken met de rest.