'Halo'

Nederland verrast door bijzonder weerfenomeen: kring om de maan

01 november 2020 13:02 Aangepast: 01 november 2020 13:05
Ingezonden foto van Bjorn Huizing.

Wie gisteravond nog laat op is gebleven, had een bijzonder weerfenomeen kunnen zien. Een maan met een kring van licht eromheen, ook wel een halo genoemd.

We kregen veel foto's binnen van dit mooie natuurverschijnsel. "Ook onze inbox is helemaal volgestroomd", zegt meteoroloog Brian Verhoeven van Buienradar. "De halo wordt ook wel 'kleine kring' genoemd in Nederland. Een wijde ring om de zon of de maan", legt hij uit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijzonder gezicht: plankwolk langs kust bij Noordzee

Het is niet te voorspellen wanneer we het verschijnsel kunnen zien. Het is een bijzondere samenloop van omstandigheden. "Het is een optisch fenomeen. We hadden het gisteren te danken aan een laag dunne bewolking, genaamd cirrostratus, die op pak 'm beet 8 kilometer hoogte hing."

Het is op die hoogte ruim beneden het vriespunt (-20 tot -60), dus de bewolking bestaat uit een laag ijskristalletjes. "Het licht van de zon dat weerkaatst op de maan, wordt in die ijskristallen in een hoek van 22 graden gebroken", zegt Verhoeven. "En dan zie je dus een kring om de maan."

Amelo Klipe maakte deze foto vanuit huis. Amelo Klipe maakte deze foto vanuit huis.

Het natuurverschijnsel was in heel Nederland te zien. 

De halo is een fenomeen dat in principe het hele jaar door voor zou kunnen komen. "Het is niet typisch voor dit jaargetijde. Maar vereiste is wel dat er een warmtefront in de buurt is. En je hebt dus die dunne, hoge bewolking nodig. En dat komt nu eenmaal niet iedere dag voor."  

Deze foto is ingezonden door Robert Feije. Deze foto is ingezonden door Robert Feije.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore