Ga naar de inhoud
Vervuilender dan een auto

Gemeenten doen vervuilende (en herriemakende) bladblazers in de ban

Beeld © iStock

In het Duits noemen ze het de Laubbläser en in Frankrijk hebben ze er een wel héél zacht woord voor: de souffleur de feuilles. We hebben het over de bladblazer. Overal in Europa worden discussies gevoerd of deze vervuilende herriemakers niet kunnen verdwijnen. Ook in Nederland. En er is (een beetje) goed nieuws.

Het zijn ondingen, die 'loeien als Boeings', schreef Maarten 't Hart ooit over de bladblazer. Iets voor rijke stinkerds, voor gemakzuchtelingen. Maar hij ging uiteindelijk overstag. "Ik geloof niet dat ik ooit iets heb aangeschaft waar ik zoveel plezier aan heb beleefd."

Ook Van Kooten en De Bie hadden er lol in. In een satirisch fragment uit 1988 vertelt de voorzitter van de Nederlandse Blowers Vereniging dat hij van weinig apparaten zoveel plezier heeft als van zijn blower. 'Samen naar een bladervrij Nederland', roept Van Kooten, terwijl hij de blaadjes van de oprit van zijn buurman De Bie blaast. Die reageert verontwaardigd: "Nu hebt u al mijn blaadjes geblowd!"

Maar de bladblazer is omstreden. Eén van de redenen is dat ze vervuilend zijn. Dat is zeker bij de tweetakt-variant het geval. In een onderzoek uit 2011 is de uitstoot vergeleken met die van een Ford Raptor, een high-performance pick-up.

Landen willen verbod

De tweetakt-bladblazer stootte per minuut 23 keer meer koolmonoxide (CO) en bijna 300 keer meer koolwaterstoffen (NMHC) uit dan deze Amerikaanse bak. Een halfuur bladblazen stond bleek gelijk aan 6255 kilometer rijden met de pick-up, qua aan koolwaterstofuitstoot dan.

Verschillende Europese landen willen de vervuilende bladblazer verbieden. De Vlaamse regering verbood vorig jaar de 300 gemeenten om nog gebruik te maken van de tweetaktmotor. De gemeente Knokke wilde nog een stap verder en het apparaat ook bij bewoners verbieden.

Irritante
Lees ook:
Irritante herrie en slecht voor vogels: waarom gebruiken we bladblazers?

Ook het Duitse ministerie van Milieu adviseerde vorig jaar de apparaten niet te gebruiken. Daarbij kwam nog een extra argument: dat het voor insecten veel beter is om de bladeren te laten liggen.

Dat zegt ook de Vogelbescherming in Nederland. Het leven van insecteneters zoals winterkoninkjes, roodborstjes en heggenmussen hangt af van die beestjes onder de blaadjes. "Met een volle maag de winternacht in gaan is echt van levensbelang voor deze kleine vogels."

Gemeentes kunnen regels opstellen

Ook de Partij voor de Dieren wil af van de bladblazer. De minister antwoordde vorig jaar op Kamervragen dat verbieden vanwege Europese regels niet mogelijk is, maar dat gemeenten de vervuilende blowers wel kunnen uitfaseren. Ook kunnen zij burgers verbieden om op bepaalde tijden of plekken met een bladblazer bezig te zijn.

Geen gek idee, want de apparaten kunnen ontzettende herrie maken. De goedkoopste bladblazer bij de Gamma is momenteel 49,99 euro en daar kunnen je buren behoorlijk tureluurs van worden, 104 decibel blaast het ding, vele malen harder dan een voorbijrazende trein (90db) of een drilboor (95db).

Zonder gehoorbescherming blaas je daarmee trouwens ook je eigen oren kapot. Bij 103 decibel kan je je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen, aldus de Nationale Hoorstichting. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Maar op sommige plekken is het weghalen van bladeren wel zo handig. Op fietspaden en trottoirs bijvoorbeeld. "Anders wordt het glad en breekt u nog een been", weet de Vogelbescherming.

Gemeentes eisen elektrische bladblazers

Gelukkig bestaan er ook stillere en vooral milieuvriendelijke varianten. Gemeentes eisen van ingehuurde hoveniers steeds vaker dat ze elektrische apparaten gebruiken, van kettingzagen en shovels tot bladblazer, zegt Maarten Loeffen van Stadswerk, een vereniging voor kennisuitwisseling tussen gemeentes. "Sommige gemeentes lopen daarin echt voorop, zoals Amsterdam, Groningen, Breda en Eindhoven. Die hebben dit als speerpunt in de binnenstad."

In nieuwe contracten voor onderhoud van het openbaar groen in Amsterdam staat standaard voorgeschreven dat alleen gebruik gemaakt mag worden van 'emissieloos handgereedschap'. Hier vallen ook bladblazers onder. "Wereldwijd zie je dat lokale overheden veel vaker groen en duurzaamheid hoger in het vaandel hebben staan dan de landelijke overheden", zegt Loeffen. 

Het einde van de bladblazer is dus niet in zicht. Maar daar zal niet iedereen van balen. Maarten 't Hart: "Vooral die enorme gele zakdoeken die van de esdoorn vallen - ach wat een feest om die weg te wervelen."