Ga naar de inhoud
Fatale mishandeling

Waarom werd oud-leraar Jan (73) doodgeslagen? 'Ik sta nog te trillen'

Buurtbewoners leggen bloemen op de plek waar Jan in elkaar is geslagen

Oud-economieleraar Jan (73) werd recht voor zijn huis in Arnhem dodelijk mishandeld door een groep jongeren. Buurtbewoners, leerlingen en vrienden zijn geschokt door zijn onverwachte overlijden. "Jan is op een gruwelijke manier aan zijn eind gekomen terwijl hij altijd voor zijn leerlingen klaarstond."

Overbuurvrouw Lieneke Rietdijk schrok toen ze woensdagavond een ambulance voor haar deur zag staan. "Ik kwam van het station gelopen. Ik dacht meteen: er is toch niets met de kinderen?"

Dichterbij gekomen zag ze dat ambulancebroeders met man en macht bezig waren met het reanimeren van een oudere man: haar overbuurman Jan.  Een stilte valt: "Ze zijn zo lang bezig geweest met hem te reanimeren."

Nog
lees ook:
Nog twee aanhoudingen voor dodelijke mishandeling in Arnhem

Jan was nog geen vijf minuten daarvoor aangevallen door meerdere jongeren. Hij werd zo zwaar mishandeld, dat hij een dag later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed.

'Misschien ben ik daders tegengekomen'

Lieneke staat nog te trillen. Op de plek van de gebeurtenis liggen bloemen en komen buurtbewoners bij elkaar. "Er is veel behoefte om erover te praten. In deze buurt wonen veel mensen die houden van de wijk", zegt Lieneke.

Eén ding blijft maar door haar hoofd spoken: "Misschien ben ik tijdens mijn wandeling van station naar huis de daders wel tegengekomen."

De politie heeft 25 rechercheurs op de zaak gezet. Gisteren werden vijf verdachten aangehouden, van wie vier minderjarige jongens. Vandaag hebben zich nog twee jongens gemeld op het politiebureau. De politie houdt alle scenario's open.

Motief

Een van de verdachten is inmiddels vrijgelaten. Volgens zijn advocaat Machteld Roethof heeft het er 'alle schijn van dat de politie te snel heeft gehandeld waar het mijn cliënt betreft'. Over het motief van de mishandeling wil de politie nog niets kwijt. 

Gerald Roethof staat een minderjarige verdachte bij die nog vast zit. Hij laat RTL Nieuws weten dat ondanks de jeugdige leeftijd van zijn cliënt het OM ervoor gekozen heeft hem in volledige beperkingen te plaatsen waardoor hij enkel met zijn advocaat en ouders contact mag hebben.

Oud-leerlingen

Jan woonde sinds een paar jaar aan de Spijkerstraat. "Hij woonde alleen in een bovenappartementje na zijn scheiding met zijn vrouw. Hij was aardig en beleefd. Ik zag hem niet zo vaak", zegt onderbuurman Pieter Holthuis.

Jan was tot zijn pensionering afdelingsleider aan de Titus Brandsmaschool in Velp. De school in Velp wil niet reageren, oud-leerlingen willen wel praten. Ter nagedachtenis aan hun economieleraar hebben ze een Facebookpagina voor hem opgericht en zamelen ze geld in voor een grote krans.

'Heel begaan'

Oud-leerlinge Shirley (28) vertelt: "Het is al ruim tien jaar geleden dat ik les van hem heb gehad, maar ik kan me hem nog zo goed herinneren. Onze directeur was toen ook ziek, dus hij was ook een soort rector. Hij was heel begaan met leerlingen, vroeg altijd hoe het met je ging. Maar hij was ook streng. Een man met veel autoriteit. Ik moest best vaak bij hem nakomen."

Nog
Lees ook:
Nog twee aanhoudingen voor dodelijke mishandeling in Arnhem

Shirley vervolgt:  "Als iemand onrecht was aangedaan, liet hij dat absoluut niet gebeuren. Hij hield niet van onrechtvaardigheid." Ze kwam Jan onlangs nog tegen. "Ik hoorde gisteren dat hij op deze gruwelijke manier om het leven is gebracht. Waarom hem dit moest overkomen, is me echt een raadsel."

Schat van een man

Jan  was een schat van een man, zegt goede vriend Michael. "Hij deed iedere dag wat in hem opkwam. Hij kon en wilde met alles helpen.  Een hele lieve zorgzame vader en opa."

Michael woont een paar honderd meter verderop. "Ik zag woensdagavond heel veel politie bij ons door de wijk. Van een goede vriend hoorde ik dat het Jan was. Veel mensen kennen Jan hier in Arnhem. Het is heel erg schrikken. Ik vraag me continu af: wat is er gebeurd? Ik kan me niet indenken waarom. Hij had geen vijanden. Gruwelijk om zo aan je eind te komen." 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update