Corona-update, stel je vraag

Worden resultaten commerciële testlocaties ook meegenomen in de cijfers?

04 november 2020 12:54 Aangepast: 04 november 2020 12:59

Testen, testen, testen: het kan tegenwoordig bij de testlocaties van de GGD's én bij commerciële coronatestbedrijven. Het RIVM komt elke dag met cijfers van het aantal positieve coronatests, maar worden de resultaten van de commerciële locaties dan ook meegenomen? Dit vragen Dieke en Karin zich af.

Ze zijn vaak iets duurder, maar de uitslag heb bij de commerciële sneltests vaak vlug. Deze tests zijn in het leven geroepen als vervanger van de PCR-tests van de GGD. Maar of de resultaten worden meegenomen in de dagelijkse cijfers van het RIVM, hangt af van een aantal punten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Helpt het om je adem in te houden als je iemand passeert?

"De commerciële testlocaties zijn verplicht om de positieve tests te melden", zegt woordvoerder van de GGD-GHOR Sonja Kloppenburg. Ze legt uit dat dit te maken heeft met het feit dat het coronavirus een A-ziekte is. "Als ziektes dit stempel krijgen, hebben zorgprofessionals wettelijk gezien een meldplicht."

Alleen de GGD is geen toezichthouder, zegt ze. "De verantwoordelijkheid ligt bij de commerciële teststraten zelf."

Commerciële coronatesters

Tussen die commerciële coronatesters bestaan verschillen als het gaat om de testen die zij gebruiken. Je hebt de zogeheten gevalideerde tests. "Deze zijn door het RIVM erkend en goedgekeurd", zegt RIVM-woordvoerder Coen Berends. De resultaten van deze tests worden meegenomen in de cijfers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beschermen doorzichtige spatkappen net zo goed als mondkapjes?

Maar sommige commerciële locaties maken gebruik van de zogeheten niet-gevalideerde tests. Deze uitslagen worden niet meegeteld, omdat ze niet betrouwbaar worden geacht. 

Gevalideerde testen

Wat wel gebeurt, is dat de resultaten worden doorgegeven aan de GGD's. "Als deze resultaten positief zijn, vragen wij aan de mensen om zich nogmaals te laten testen in een GGD-teststraat. Wij bieden hen dan een gevalideerde test aan. Als die ook positief is, zie je dat terug in de cijfers", legt Kloppenburg uit.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Om gevalideerd te worden, moeten tests aan eisen voldoen. "Ze krijgen een stempel: de CE-markering", zegt een woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Een gezondheidstest krijgt een CE-markering als deze volgens de regels een medisch hulpmiddel is, staat op de website van het RIVM.

Het RIVM en de inspectie houden toezicht op de coronatests.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore