Noodkreet

Opnieuw oproep aan oud-zorgmedewerkers: 'Kom ons helpen'

30 oktober 2020 04:31 Aangepast: 30 oktober 2020 07:51
Een verpleeghuis (archieffoto)

Zorgorganisaties doen opnieuw een oproep aan iedereen met een zorgachtergrond om zich te melden en te helpen de drukte in de zorg het hoofd te bieden. Zelfs wie geen zorgachtergrond heeft, is meer dan welkom.

Volgens het AD smeken de organisaties om steun uit de samenleving.  "De situatie is niet veel langer houdbaar", stelt branchevereniging voor ouderenzorg ActiZ in de krant.

Spoedcursus

In de ouderenzorg zijn de personeelstekorten op dit moment zo nijpend, dat zorgorganisaties alle extra handen nodig hebben die ze kunnen krijgen.  Voor wie geen enkele opleiding of ervaring in de zorg heeft, is er een spoedcursus van een week in het leven geroepen. 

Oud-verpleegster Nasira wil helpen bij tekort aan zorgpersoneel

In maart meldden zich vele duizenden oud-zorgmedewerkers. Nasira was toen een van hen.

Afgelopen voorjaar meldden 20.000 Nederlanders meldden zich via Extrahandenvoordezorg.nl om bij te springen. Nu is er veel minder animo, zegt een woordvoerder tegen de krant. "Tussen maart en juni hebben we een kleine 8000 mensen voorgesteld aan een zorgorganisatie. Dit najaar hebben pas ongeveer 2500 mensen aangegeven dat ze beschikbaar zijn.’’

De hoop van zorgorganisaties is onder meer dat personeel uit bijvoorbeeld horeca, catering en de reiswereld zich melden. Die sectoren zijn zwaar getroffen door corona en liggen min of meer plat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-verpleegkundigen melden zich massaal ter ondersteuning zorg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore