Coronadoden

CBS: vorige week 600 mensen meer overleden dan anders

30 oktober 2020 01:38 Aangepast: 30 oktober 2020 01:41
Speciale corona-helikopter (foto gemaakt eerder deze maand) Beeld © ANP

Vorige week zijn er 600 mensen meer overleden dan normaal is in deze tijd van het jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Sinds het coronavirus in Nederland bezig aan een de tweede golf, overlijden er wekelijks beduidend meer mensen dan gebruikelijk.

De zogenoemde oversterfte was afgelopen week ook weer een stuk hoger dan de week ervoor. Toen was de oversterfte nog ongeveer 350.  Het was vooral onder mannen van boven de 65, waar de sterfte toenam. 

Reëel beeld

Deze cijfers van het CBS geven een reëel beeld van de dodelijkheid van de corona-epidemie. Bij de dagelijkse sterftecijfers van het CBS worden alleen de overlijdens gemeld, bij wie corona is vastgesteld. Dat gebeurt niet in alle gevallen. Het ligt voor de hand dat de hogere sterftecijfers deze weken vooral zijn toe te schrijven aan Covid-19.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste oversterfte sinds mei valt samen met tweede coronagolf

Tijdens de eerste golf van de corona-epidemie werd op deze manier berekend dat ongeveer 10.000 mensen overleden bij wie vastgestelde of vermoedelijke Covid-19 de doodsoorzaak was. Van alle coronadoden ontving 60 procent langdurige zorg. Dat zijn chronisch zieken, kwetsbare ouderen en mensen met een ernstige geestelijke of lichamelijke beperking. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore