Sint-Maarten

Vanavond langs de deuren? In deze regio's wordt Sint-Maarten afgeraden

11 november 2020 11:12 Aangepast: 11 november 2020 15:23

Ze komen in een deel van het land weer langs de deuren, de kinderen met hun lampionnen, versierde pompoenen en suikerbieten. Vanavond is het Sint-Maarten. Of gooit corona hier óók al roet in het eten? In sommige regio's is thuisblijven het advies, op andere plekken geldt: het kan, maar houd je aan de regels.

De redactie van RTL Nieuws deed een rondgang langs de 25 veiligheidsregio's die Nederland rijk is. Deze veiligheidsregio's gaan over de lokale bestrijding van rampen en crises, en dus ook over de coronacrisis. Ze blijken niet bepaald eensgezind over de vraag of Sint-Maarten dit jaar kunnen doorgaan.

Nederland blijkt grofweg onder te verdelen in veiligheidsregio's die de feesten afraden en veiligheidsregio's die ze laten doorgaan, maar daar wel regels aan verbinden.

'Dringend afgeraden'

Sint-Maarten wordt door de veiligheidsregio Noord-Holland Noord dringend afgeraden. Op zich niet gek: het risico is hier onlangs opgehoogd naar het allerhoogste niveau, zeer ernstig. "We moeten met man en macht zorgen dat het virus wordt teruggedrongen", klinkt het.

Even een jaartje pas op de plaats, zeggen ze ook in de regio Zuid-Holland-Zuid. In Utrecht is de reactie: "We roepen iedereen op om zich af te vragen of de viering van Sint-Maarten dit jaar op 11 november wel een goed idee is." Veiligheidsregio Flevoland draaide een eerder advies terug. Langs de deuren gaan vinden ze daar nu 'niet verstandig'.

Uit het noorden van het land klinken heel andere geluiden. Daar kan de tocht langs de deuren wel doorgaan. Wellicht niet verrassend, want daar staat het risico een niveau lager, toch liggen de besmettingsniveaus ook weer niet zo ver uit elkaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies OMT: in de kerstvakantie niet naar het buitenland

Blijkbaar is er ruimte voor interpretatie en ziet de ene regio het langs de deuren gaan als een risico en de andere niet. Zo meldt Koen Schuiling, burgemeester van Groningen en voorzitter van de veiligheidsregio daar, aan RTL Nieuws: "Het feest waarbij kinderen met lampions langs de deuren gaan, kan doorgaan. Kinderen hebben immers maar een klein aandeel in de verspreiding van het virus, zeker buiten."

Overigens geldt voor alle veiligheidsregio's die het langs de deuren gaan toestaan: zij raden alle andere evenementen rondom Sint-Maarten dringend af.

Algemene adviezen

De meeste regio's gaan uit van de eigen verantwoordelijkheid en verwijzen naar de algemene adviezen vanuit de Rijksoverheid, die daar zelfs een aparte pagina voor heeft gemaakt.

Kinderen langs de deuren, dit adviseert de overheid:

"Gaat u samen met uw kind langs de deuren met Sint-Maarten? Ga dan alleen met het eigen gezin of met een klein, vast groepje langs de deuren. Houd minimaal 1,5 meter afstand van de bewoners. Organiseer geen activiteiten in de straat of buurt waarbij volwassenen in een groep bij elkaar komen."

"Kinderen tot en met 12 jaar mogen bij feesten en optochten of intochten zingen. Kinderen vanaf 13 jaar en volwassenen zingen niet mee."

Bron: Rijksoverheid

'Alleen verpakte snoepjes'

Sommige veiligheidsregio's geven nog wat extra adviezen, zoals de regio Gelderland-Midden. Daar wordt aangeraden 'in kleine groepjes' langs de deuren te gaan, met maximaal vier volwassenen als begeleider. Tip voor de kinderen: "Neem alleen verpakte snoepjes en chocolaatjes aan en blijf met de lichtjes goed zichtbaar."

Ook aan de mensen die de deur openen is gedacht. "Maak met krijt op de stoep voor de deur een teken voor de anderhalve meter. En wilt u de deur voorzichtigheidshalve niet openen, wees zo goed en hang een vriendelijk briefje voor de kinderen aan de post."

Burgemeester Marcouch, voorzitter van de veiligheidsregio: "Wees voorzichtig, volg de regels, ook bij Sint-Maarten. Veel plezier en blijf gezond."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore