Oud en Nieuw

Vuurwerk, een lichtshow of helemaal niets? Gemeenten worstelen met oud en nieuw

29 oktober 2020 17:13 Aangepast: 29 oktober 2020 17:28
Niet coronaproof: een massale jaarwisseling zit er dit jaar niet in Beeld © ANP

We staan te popelen om het rampjaar 2020 achter ons te laten en knallend het nieuwe jaar in te gaan. Maar door de coronamaatregelen dreigt ook de jaarwisseling in het water te vallen. Veel steden twijfelen: hoe moeten we oud en nieuw dit jaar vieren?

In verschillende steden zijn grote evenementen afgelast. Een paar voorbeelden: de landelijke vuurwerkshows in Rotterdam en Den Haag gaan dit jaar allebei niet door en ook in onder meer Haarlem, Deventer en de Drechtsteden is de centrale vuurwerkshow afgelast.

Over hoe het nieuwe jaar dan wel ingeluid moet worden, is nog veel onduidelijk.

Dubbel balen

Voor Rotterdamse vuurwerkliefhebbers is het dubbel balen, want in de stad geldt vanaf dit jaar een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk. Inwoners mogen dus ook niet zelf aan de slag.

Het alternatief van de gemeente Rotterdam: een grote lichtshow die via tv en een livestream te bekijken is. Zo hoopt de gemeente rekening te kunnen houden met de coronasituatie eind december. Eventueel kan de show zelfs van tevoren worden opgenomen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

We mogen niet knallen, maar: 'Rottig jaar toch mooi afsluiten'

In Amsterdam zou dit jaar ook een algeheel vuurwerkverbod worden ingevoerd, maar dat is uitgesteld naar volgend jaar. Amsterdammers mogen dus nog één keer zelf knallen.

Iets moois

Daarnaast houdt de gemeente sowieso een viering op het Museumplein, maar het is nog niet bekend hoe die er precies uit komt te zien. Zo is nog niet besloten of het om een vuurwerkshow of een lichtshow zal gaan. "Het wordt in elk geval iets dat mooi is om te zien", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Of er publiek bij de show aanwezig mag zijn, hangt af van het aantal coronabesmettingen: als dat aantal omlaag gaat, kunnen er maximaal 3000 bewoners worden toegelaten op het plein. Anders is de show alleen via televisie en internet te bekijken.

In Den Haag gaan de vreugdevuren op het strand van Scheveningen en Duindorp vooralsnog wel door. Pas half november wordt daarover de knoop doorgehakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tijdelijk vuurwerkverbod moet druk op zorg verlichten: 'Dat wordt oorlog op straat'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore