Spanning stijgt

Biden of toch Trump? Voor deze Nederlanders is het duidelijk

29 oktober 2020 18:56 Aangepast: 12 november 2020 19:35
Marco (links) en Anton (rechts): de één hoopt op Trump en de ander wil Biden. Beeld © Privefoto's

De Amerikaanse verkiezingen worden ook in Nederland op de voet gevolgd. Ondanks het tijdsverschil zitten veel mensen hier aan de buis gekluisterd als volgende week wordt toegewerkt naar die ene vraag: Biden of toch Trump? "In Amerika heb je een persoonlijkheid nodig en dat is Biden niet."

Deze week werd duidelijk dat in Nederland zo’n zes op de tien inwoners voor Joe Biden zouden kiezen als ze mochten stemmen. Slechts één op de tien zou volgens een onderzoek van Ipsos voor Trump gaan. Hoe kijken Nederlanders naar de strijd om het presidentschap in Amerika?

Erwin (55) bij een traumahelikopter. Erwin (55) bij een traumahelikopter.

RTL Nieuws sprak met vier Nederlanders die de ontwikkelingen op de voet volgen. "Het wordt geen nek-aan-nekrace, het is te laat voor Trump", denkt Erwin (55) uit Den Haag. Hij is lid van de PvdA, waar hij onderdeel is van een werkgroep gehandicaptenbeleid.

Zooitje

De gezondheidszorg in Amerika, een belangrijk thema deze verkiezingen, moet weer hersteld worden, vindt Erwin. "Trump heeft er een zooitje van gemaakt. Het is bizar wat sommige Amerikanen aan premie moeten betalen. Dat kunnen alleen de rijken ophoesten."

Anton met een mondkapje. Anton met een mondkapje.

De 71-jarige Anton uit Nijmegen, ook Biden-aanhanger, stelt dat de gezondheidszorg 'zo ziek is als het maar zijn kan'. "Er is onder Obama eindelijk een begin gemaakt aan Obama-care en dat moet nu juist uitgebreid worden. Ik houd mijn hart vast voor weer vier jaar Trump", zegt Anton.

Spanningen

Nederlandse Trump-aanhangers vinden het vooral goed dat de president zijn eigen beleid voert. "Hij heeft vooraf helder uiteengezet welke koers hij wilde varen en in grote lijnen is hij dat nagekomen", zegt Roderick uit Hoorn.

Roderick (47) uit Hoorn. Roderick (47) uit Hoorn.

De 47-jarige energieadviseur, die onder andere politieke partijen en betaaldvoetbalorganisaties van informatie voorziet, vindt dat Trump voor stabiliteit heeft gezorgd. "Kijk naar de spanningen met onder andere Noord-Korea en Rusland, die zijn dankzij hem verzacht."

Stuur Trump op pad met een boodschap en hij komt altijd wel met iets terug, ziet Marco (54) uit Middelburg. "Hij komt misschien dreigend over, maar weet toch altijd wel toenadering te vinden. Dat zie je ook in andere conflicten."

Marco (55) bij de Marathon van Honolulu. Marco (55) bij de Marathon van Honolulu.

Wat de verkiezingscampagne betreft, pakt Joe Biden het ook een stuk rustiger aan dan Trump. Geen volle pleinen met mensenmassa's, maar zo veel mogelijk op afstand of online. "Hij doet verstandige dingen", stelt Anton. "Hij heeft veel ervaring opgedaan in de acht jaar onder Obama. Hij erkent en snapt beter wat er nu in de wereld speelt dan Trump."

Erwin verwacht een overwinning voor de Democraten. "Ik denk dat Biden de verdeelde deelstaten grotendeels gaat terugwinnen. Dat hoop ik voor het Amerikaanse volk en voor de wereld. Ook voor de samenwerking met Nederland is dit belangrijk."

Election Day

Dinsdag op 'Election Day' zitten de volgers in elk geval klaar om de ontwikkelingen uit Amerika mee te krijgen. Waar Erwin aan de buis gekluisterd zit, zoeken de andere volgers andere bronnen voor hun nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump of Biden: wie is beter voor de Nederlandse economie?

"Ik ga het via Twitter volgen, daar schijnt Trump actief te zijn", zegt Marco lachend. Biden-aanhanger Anton zoekt eveneens het sociale medium op. "Als ik wakker word, is Twitter wel het eerste wat ik zal bekijken."

Roderick is vooral benieuwd of er snel duidelijkheid komt. Het zou zomaar kunnen dat op de verkiezingsdag (in Nederland is het dan al woensdag 4 november) nog geen definitieve winnaar bekend wordt gemaakt. "Zodra ik woensdag wakker ben, zet ik mijn telefoon aan en hoop ik dat ik in ieder geval een stukje wijzer ben."

Wellicht komt de uitslag veel later dan 3 november

De kans is groot dat we de dag na de Amerikaanse verkiezingen nog geen winnaar weten. Correspondent Erik Mouthaan legt uit waarom de verkiezingsuitslag dit jaar mogelijk langer op zich laat wachten dan normaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore