Ga naar de inhoud
Wat zijn jullie plannen?

Vieren we sinterklaas dit jaar? 'Dit ga ik mijn kind niet afnemen'

Petra en haar gezin, mét opa van de ene kant en oma van de andere kant, tijdens een eerdere pakjesavond. Beeld © Eigen foto

Nu duidelijk is dat de gedeeltelijke lockdown tot ergens in december van kracht blijft, rijst de vraag: wat doen we met sinterklaas? Vieren we het gewoon net als ieder jaar, of gooit het coronavirus roet in het eten?

"We vieren het gewoon met ons eigen gezinnetje. Normaal gesproken zijn opa en oma er ook bij, maar dit jaar niet. Dat vinden we wel heel jammer. En zij ook", zegt Petra Lamping Leeflang tegen RTL Nieuws. Haar oudste zoon is 14, en haar dochter bijna 8. "Ik denk dat dit het laatste jaar is dat ze er nog in gelooft, dus we gaan gewoon pakjesavond vieren", vertelt ze. "Wel hebben we de sinterklaas en pieten die normaal altijd langskomen, al afgebeld. Maar verder vieren we gewoon sinterklaas met ons eigen gezin."

Petra reageerde op een oproep op onze Facebookpagina, waarin we de vraag stelden hoe jullie dit jaar sinterklaas vieren.

'Dit gaan we hem niet afnemen'

Ook Miranda reageerde op die oproep. Zij verloor haar moeder dit jaar aan corona. Ze viert op 5 december wel pakjesavond. "Wij vieren het gewoon met ons eigen gezin van drie personen. Ons zoontje van 5 heeft al genoeg meegemaakt het afgelopen jaar. Zijn oma is overleden, dus dit gaan we hem echt niet afnemen", schrijft ze onder onze oproep.

Miranda deed eerder haar verhaal in een eerbetoon op onze site aan haar overleden moeder. Lees haar verhaal hier.

Ook bij Ankie wordt het heerlijk avondje niet overgeslagen. "Sinterklaas gaat bij ons zeker weten door. De kinderen zijn helemaal gek van sinterklaas, hun verlanglijstje ligt al weken klaar, ik heb zelfs alle cadeautjes al in huis."

Kleiner gezelschap

Er komt dit jaar geen fysieke sint op bezoek bij Ankie. "Maar ik heb al wel een videoboodschap laten inspreken die we op 5 december thuis af zullen spelen. Die sint vertelt dan wat over de kindjes, en waar de cadeautjes liggen."

Ook vieren ze het in een kleiner gezelschap. "Normaal gesproken vieren we het met 25 man. Alle broers en zussen en hun gezinnen, en ook mijn oma van 91 komt naar ons. Maar dat kan dit jaar natuurlijk niet."

Daarom heeft Ankie alleen haar oma en ouders uitgenodigd. "En iedereen moet gezond zijn, en we houden natuurlijk anderhalve meter afstand."

Nog weinig lootjes getrokken

Dat Nederlanders op dit moment nog nadenken over hoe ze pakjesavond gaan vieren, merkt ook Arjan Kuiper, de oprichter van Lootjestrekken.nl. Vergeleken met voorgaande jaren, worden er op dit moment minder lootjes getrokken. "Het wordt hoe dan ook een heel bijzonder jaar. Gaan mensen het vieren? Of slaan ze het over?"

"Er worden wel al lootjes getrokken, maar we zien wel wat aarzeling bij mensen. Ze komen later in actie. Mensen wachten af: wat komt er op de volgende persconferentie? Wat kan er straks wel en wat kan er niet?"

Nederland
Lees ook:
Nederland worstelt met feestdagen: 'Belangrijkste kerst in jaren'

Pakjesauto

Bij Evelien pakken ze het dit jaar anders aan. "Normaal gesproken vieren we het met de hele familie bij mijn dochter en haar kindjes. Maar omdat er een aantal mensen vanwege hun gezondheid in de risicogroep vallen, kan dat dit jaar niet doorgaan", vertelt ze. Het festijn afblazen? "Dat was geen optie, mijn kleinkinderen zijn 3 en 6, die kijken hier het hele jaar naar uit."

En dus kwamen ze met een creatieve oplossing. "Mijn dochter gaat op 5 december de auto versieren, en met sinterklaasliedjes op vol volume met haar gezin langs de hele familie, om cadeautjes op te halen en elkaar buiten te zien. Zo gaat ze 5 adressen langs en doet iedereen toch een beetje mee."

Piet met mondkapje

De Sinterklaascentrale in Amsterdam, waar je sint en pieten kunt boeken voor een huisbezoek, ziet de aanvragen achterblijven. "Ik zit nu op 15 procent van het aantal boekingen in voorgaande jaren. Ik denk dat veel mensen afwachten hoe de situatie zich de komende tijd zal ontwikkelen."

Als mensen toch een sint en piet boeken, geldt een streng protocol. "Sint komt maar met één piet in plaats van twee. Piet heeft een mondkapje op en er wordt geen snoepgoed uitgedeeld. Ook moeten de kinderen afstand houden, ze mogen dus niet bij sinterklaas op schoot."

Sinterklaas via Zoom

Ook bij de Sinterklaascentrale in Amsterdam kun je een online sintbezoek inplannen. "We kunnen van tevoren een filmpje opnemen, of we doen het 'live' via een Zoom-verbinding."

Toch vindt hij de huisbezoeken stiekem het leukst. "En dat vinden onze klanten ook. Maar ja, het is nou eenmaal zo, het is niet anders. Je moet wat in deze tijd."

Coronaproof sinterklaas vieren? 5 tips

Lootjestrekken.nl zette een aantal handige tips op hun site over hoe je toch op een veilige manier de feestdagen kunt vieren. Een selectie:

1. Splits je grote groep

Heb je vorig jaar lootjes getrokken met een grote groep die nu niet bij elkaar kan komen? Vraag één of meerdere deelnemers een jaartje mede-organisator te worden en splits je groep op in meerdere kleine groepen. Houd wel contact op de avond zelf en beloof elkaar plechtig dat volgend jaar alles weer normaal is!

2. Spreek af bij het grootste gezin

De adviezen kunnen nog veranderen, maar het aantal bezoekers dat je mag uitnodigen is beperkt. Plan je viering daarom bij het grootste gezin, kleine kinderen niet meegerekend.

3. Ga in pre-quarantaine

Twee Nobelprijswinnaars kwamen met het vernieuwende idee om de weken voor je viering in vrijwillige quarantaine door te brengen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat iedereen waarmee je coronaproof wilt afspreken dit ook doet!

4. Begin nu met cadeautjes kopen

Wees de grote drukte in december voor en begin nu met het maken van je verlanglijstje en het kopen van de cadeautjes.

5.  Stuur de cadeautjes op

Natuurlijk kom je het liefst samen om je favoriete feest te vieren. Vier je het met een grote groep en gaat het niet lukken allemaal bij elkaar te komen dit jaar? Verstuur dan de cadeautjes per post naar iedereen die er niet bij kan zijn. Bij veel webwinkels kun je pakjes laten inpakken en direct naar een ander afleveradres laten sturen.

Lootjestrekken.nl heeft nog meer tips, die vind je hier.

Landelijke
Lees ook:
Landelijke intocht Sinterklaas gaat door op geheime plek