Schrijnend tekort

Britt vecht voor coronapatiënten en we hebben veel meer van die vechters nodig

29 oktober 2020 12:13 Aangepast: 29 oktober 2020 13:59
Britt werkt op de ic in het Spaarne Gasthuis.

Ic-verpleegkundigen Britt (27) en Rowan (30) knokken elke dag om coronapatiënten in leven te houden. We komen tienduizenden (gespecialiseerde) verpleegkundigen tekort en door corona is dat nu schrijnender dan ooit. "Ik loop nu al over en niemand weet wat ons nog te wachten staat."

Gesloopt. Dat is Britt Grevelink na haar werkdag op de ic-afdeling van het Spaarne Gasthuis in Haarlem. "Ik zorg tijdens mijn dienst voor twee coronapatiënten. Zwaar en intensief is het. Dit komt ook omdat ik de hele dag in een beschermend pak rondloop."

Geen vetpot 

Hoeveel coronapatiënten er op haar afdeling liggen, mag ze niet zeggen vanwege privacy. Maar ze is er fulltime mee bezig. "Mijn patiënten zijn zo ziek dat er één of meerdere organen uitvallen. Die functies nemen machines over. Ik hou de apparaten in de gaten, check continu de vitale functies en draai patiënten in buikligging of terug." Twee keer per dag heeft ze even pauze. "Maar tijd om een blokje om te gaan, is er niet."

Aan het werk gaat een flinke opleiding vooraf. "Ik heb vier jaar hbo verpleegkunde gedaan en ervaring opgedaan op de afdeling Chirurgie. Daarna heb ik anderhalf jaar de opleiding tot ic-verpleegkundige gedaan." Wat ze daarmee verdient? "Geen vetpot voor de verantwoordelijkheid die ik heb."

Britt en Annebeth Britt en Annebeth

Tekort aan verpleegkundigen

De coronacrisis heeft één ding duidelijk gemaakt: er zijn dringend meer 'Britts' nodig. Er is nu een tekort aan tienduizenden verpleegkundigen, zegt vakbond NU'91. "En dat loopt op tot 80.000 verpleegkundigen over een paar jaar", zegt de woordvoerder van de vakbond.

Ernst Kuipers (voorzitter Acute Zorg) benadrukt al tijden dat niet een tekort aan bedden en spullen, maar een tekort aan deskundig personeel de grote uitdaging is.

Al jaren tekorten

Annebeth Goetmakers, ic-kwaliteitsfunctionaris in het Spaarne Gasthuis, ziet al jaren tekorten. "Alle ziekenhuizen hebben vacatures openstaan. Ze krijgen ze gewoon niet gevuld. Dat probleem hebben we niet zomaar opgelost. Je kunt niet even iemand bijscholen voor een opleiding van zes jaar."

Goetmakers vervolgt: "De verwachting is dat dat de komende weken het tekort nog verder op gaat lopen, ook omdat collega's ziek worden."

Personeelstekort in de tweede golf

Op dit moment werken ongeveer 1,2 miljoen mensen in de zorg. Er komen elke maand tienduizenden nieuwe vacatures bij.  94 procent van de ziekenhuizen geeft aan moeilijk vacatures te kunnen vervullen. 

Het ziekteverzuim ligt op 5,3 procent dat is het hoogste van alle sectoren. Ook stromen er veel mensen uit: 111.000 vorig jaar. Op dit moment werken al 1 op de 7 mensen in de zorg. Dat moeten er 1 op de 4 worden in de toekomst (2040), zegt het ministerie. 

Volgens NU'91, de onafhankelijke organisatie van verpleegkundigen en verzorgenden, is er sprake van een tekort van tienduizenden verpleegkundigen en loopt dat aantal op tot 80.000 over een paar jaar. 

Bron: CBS, ministerie van VWS, UWV, NU'91.  

Zorg valt stil

Wat de gevolgen van personeeltekorten zijn? "Dat de reguliere zorg bij ons al weer stil komt te liggen", zegt ic-verpleegkundige Rowan Marijnissen-de Jong. Zij werkt in het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Personeelstekort ziekenhuis leidt tot gevaarlijke situaties

"Streven is nu dat ook de reguliere zorg doorgaat. Maar door het toenemend aantal coronapatiënten hebben we meer ic-verpleegkundigen nodig." Die zijn er te weinig en daarom vragen we verpleegkundigen van andere afdelingen te helpen. Daarnaast liggen er ook heel veel coronapatiënten op de afdelingen. Door die combinatie wordt de reguliere zorg afgeschaald en ik verwacht dat dat alleen maar erger wordt."

Anders dan eerste golf?

Of er veel verschil is met eerste coronagolf? De twee verpleegkundigen vinden van wel. "Naast het streven dat de reguliere zorg ook door moet gaan, mag er nu ook familie bij de patiënten zijn. Dat is ontzettend fijn en een dankbare taak."

En er is nog iets. "Bij die eerste golf hadden we opeens heel veel opnames. Nu gaat het meer geleidelijk, maar je weet ook niet wat er nog gaat komen. We zijn al begonnen met opstarten en hebben geen idee wat ons nog te wachten staat", zegt Britt.

Rowan op de in het Elisabeth TweeSteden ziekenhuis. Rowan op de in het Elisabeth TweeSteden ziekenhuis.

Mensen begrijpen mijn werk niet altijd

Dat het werk intens is, erkent haar Brabantse collega Rowan. Ze heeft al veel mensen zien overlijden. En dat op je dertigste. Dat gaat haar absoluut niet in de koude kleren zitten, zegt ze. "Maar ik kan door mijn ervaring en kennis redeneren waarom mensen komen te overlijden. Dat helpt mij in mijn werk waardoor ik het wel naast me kan neerleggen."

"Ik ben een goede prater en op zich kan ik het werk goed aan. Ik heb de eerste golf ook best goed doorstaan, al is het heftig. Het zou soms helpen als mensen iets beter doorhadden wat mijn werk inhoudt. Bij een metselaar kun je je dat beter inbeelden, maar bij mijn vak is dat soms lastig. Ook voor mijn omgeving."

Meest bijzondere moment

De twee verpleegkundigen hebben zorgen, maar blijven positief. "Wij zijn echt de spil in de zorg. We werken met mensen die zich in hun meest intense periode van hun leven bevinden. Een enorme eer. Iedereen die zichzelf dit ook ziet doen, probeer het en ga ervoor. Nieuwe verpleegkundigen zijn ontzettend hard nodig."

Britt heeft met haar collega's een Instagram-pagina waar ze een kijkje geeft achter de gordijnen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore