Ga naar de inhoud
Negatief reisadvies

Vrees voor negatief reisadvies: 'Wij hopen dat mensen toch komen wintersporten'

Susan Hes en Marco Bakker

De Nederlandse Marco en Susan verhuren woningen aan vakantiegangers in het Oostenrijkse dorpje Zell am See. Zij vrezen voor een negatief reisadvies in de wintervakantieperiode, zoals het Outbreak Management Team heeft bepleit. Volgens brancheorganisatie ANVR zou dit de nekslag voor de reisbranche kunnen betekenen.

"Normaal gesproken komen hier veel Nederlanders voor hun wintersportvakantie. Dus wij balen enorm", zeggen Marco en Susan tegen RTL Nieuws.

Ze merken dat minder mensen een vakantie boeken. "We kregen de afgelopen tijd ook al steeds meer telefoontjes van mensen die hun reis wilden afzeggen of wijzigen." En dat terwijl afgelopen zomer juist nog volop vakantieplannen werden gemaakt. "We zaten helemaal volgeboekt, maar nu vallen er weer gaten."

Advies
Lees ook:
Advies OMT: in de kerstvakantie niet naar het buitenland

Bij een wintersportvakantie zijn er onder meer risico's door groepsvervoer, uitgaan en plaatsen waar het lastig afstand houden is, zoals skiliften. Verder bleek afgelopen zomer dat bijna driekwart van de reizigers die terugkeerden uit oranje gebied zich niet hielden aan de quarantaineadviezen.

Buitenproportioneel

De ANVR is boos over het OMT-advies. "Het is een buitenproportionele maatregel", zegt directeur Frank Oostdam. "Dit advies zou onze sector weleens compleet de nek om kunnen draaien."

Ook de Nederlandse Ski Vereniging verbaast zich over het advies. "Ik dacht: hier mist inhoudelijke kennis. Er staat letterlijk een verwijzing naar de zomer. Après-ski was een grote verspreider, maar dat is er nu niet. Je zit in je eigen bubbel in de auto en afstand houden in de skigebieden valt prima te regelen." Onder wintersporters is de hoop en verwachting dat hun vakantie in aangepaste vorm toch door kan gaan. 

Rutte: mogelijk eind deze week meer duidelijkheid over wintersport

00:45
Premier Rutte zei dinsdag dat het kabinet deze week nog hoopt te komen met een reisadvies voor wintersporters.

Marco en Susan verwachten zeker nog een aantal Nederlandse vakantiegangers. "We hadden bijvoorbeeld een groep mensen die hier oud en nieuw zouden komen vieren. Zij hebben het juist verplaatst naar de kerst, zodat ze nog genoeg tijd over hebben om bij terugkomst in Nederland in quarantaine te gaan."

Eigen bubbel

Ze hopen dat mensen, negatief reisadvies of niet, alsnog bij hen komen genieten van hun vakantie. "Mensen hebben hier hun eigen appartement, dus ze kunnen hun eigen bubbel maken." Op de piste is genoeg ruimte. "Je bent natuurlijk constant in de buitenlucht. Alleen de skiliften zijn inderdaad wel knelpunten."

Maar ook daar is aan gedacht. In de gondels ventileren ze flink en in de rij moet je een mondkapje voor hebben. "Of kom gewoon in januari. Dan vermijd je de kerstdrukte en kun je nog beter coronaproof op vakantie."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.