Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Helpt het om je adem in te houden als je iemand passeert?

Kan het inhouden van je adem helpen bij het voorkomen dat je corona krijgt (of verspreidt) als je onverhoopt (te) dicht langs iemand loopt? Deze vraag stelt Matthijs.

Het is voor veel mensen herkenbaar en ook veel RTL Nieuws-redacteuren doen het, blijkt na een korte rondgang: je adem inhouden als je oncomfortabel dichtbij iemand in de buurt komt. In de supermarkt bijvoorbeeld. Of als je op straat iemand passeert.

Maar heeft het zin in de strijd tegen corona? Die vraag gaan we vandaag beantwoorden in deze 170ste corona-update.

Het blijkt in elk geval een reflex die niet alleen Nederlanders hebben. Ook in veel andere landen wordt deze vraag aan deskundigen gesteld.

Zo werd de vraag in mei al beantwoord door de medische faculteit van de prestigieuze Amerikaanse technische universiteit MIT. Daar draaien ze er niet omheen. "Naar alle waarschijnlijkheid is het helemaal niet nuttig", is het antwoord. Daar gelijk aan toevoegend dat dit misschien wat hard klinkt, voor iets dat we bijna allemaal doen.

Vluchtige ontmoetingen

De reden dat het weinig zinvol is: virusdeeltjes verspreiden zich snel in de lucht. De turbulentie die wordt veroorzaakt doordat twee mensen langs elkaar bewegen, versnelt dat proces alleen maar, schrijft de universiteit. "Bovendien weten we dat de blootstellingsduur een belangrijke factor is bij de overdracht van virussen. Vluchtige ontmoetingen – zelfs relatief korte vluchtige ontmoetingen – brengen zeer weinig risico met zich mee, vooral als beide personen mondkapjes dragen."

Experts in andere media komen tot dezelfde conclusie. Het kan geen kwaad om je adem in te houden, maar het is ook niet echt nodig, zeiden experts in mei tegen CBC News. In ieder geval niet als je iemand van dichtbij passeert – zoals in het gangpad van een supermarkt. "Tenzij iemand recht in je gezicht ademt of met consumptie recht in je gezicht praat, is het onwaarschijnlijk dat het virus zich op die manier verspreidt", stelde Michael Curry, hoogleraar aan de University of British Colombia. 

Dichterbij, in België, stelt de Gentse viroloog Steven Van Gucht dat het 'kruisen' van een persoon nauwelijks risico inhoudt. "Door de afstand, maar ook omdat het contact van heel korte duur is."

'Zou zin kunnen hebben'

Nederlandse virologen denken er niet anders over. Mariet Feltkamp is viroloog en werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Je adem inhouden om geen corona op te lopen lijkt een goede strategie, mailt ze, 'zeg maar net als handen wassen'. Maar het komt erop neer dat je dan wel héél lang je adem moet inhouden. 

"De meeste mensen die corona krijgen, hebben een langere tijd, meestal meer dan een kwartier, een ruimte gedeeld met een besmet persoon. Kortdurende contacten leveren veel minder risico op, tenzij je heel dicht op een patiënt staat. Dus je adem inhouden terwijl je vlak langs een (hoestende) persoon loopt zou zin kunnen hebben. Maar in zijn algemeenheid is het toch vooral het beste om afstand te houden, drukte te vermijden, te ventileren en je contacten kort houden."

Kunnen
Lees ook:
Kunnen we de eerste coronagolf vergelijken met de tweede?

In kleine, slecht geventileerde ruimtes wél zinvol

In juni stelde een journalist van het Amerikaanse Star Tribune de vraag ook aan twee hoogleraren infectieziekten. Eén daarvan kwam nog met een interessante toevoeging: "Er is een risico dat je besmet wordt door het inademen van virusdeeltjes die in de lucht zweven. Dus als je je adem kunt inhouden in een kleine ruimte, zoals in de lift, of in de buurt van iemand die hoest of niest, waarom dan niet?"

Conclusie: het inhouden van je adem is niet nodig. Tenzij je in een slecht geventileerde ruimte zoals de lift staat, of als iemand in je gezicht hoest, niest of praat. In andere situaties hoef je je adem niet in te houden. Maar ach, het kan ook weer geen kwaad.