Ga naar de inhoud
Zij stierven door corona

'Herman wilde anderen altijd verder helpen, zijn hele leven lang'

Ook tijdens de tweede golf overlijden er honderden mensen door corona. In deze serie portretteert RTL Nieuws mensen achter de coronacijfers. We laten nabestaanden aan het woord over hun geliefden. Deze keer een eerbetoon aan Herman Ketel (80) uit Schiedam.

Zijn schoonzoon Marcello:

"Herman was de meest bijzondere schoonvader die je maar zou kunnen hebben. Eerlijk is eerlijk: ik heb nooit een andere schoonvader gehad, maar toch weet ik dat zeker. Het was een schat van een vent, een echte vriend. Iemand die nooit ruzie heeft gemaakt met anderen, maar anderen juist altijd verder wilde helpen.

Dat deed hij ook, zijn hele leven lang. Zo zorgde hij er vroeger bijvoorbeeld voor dat er bijbels achter het IJzeren Gordijn kwamen, hij smokkelde ze mee in een busje. Dan reden ze vanuit Nederland naar Polen, Roemenië en Albanië. Niet alleen bijbels gingen mee trouwens, want als de grensdouane moeilijk begon te doen, gaven ze hen wat vrouwenbladen mee zodat ze toch door mochten rijden."

"Later ging hij naar landen als Griekenland en Israël om organisaties te helpen met voeding en landbouw, daar was hij gespecialiseerd in. In Nederland was hij tuin- en landschapsarchitect en ontwierp hij het mooiste park van Schiedam: park Kethel. 

Daarnaast was hij tot aan zijn pensioen directeur van de begraafplaats en heeft hij tot aan zijn dood veel vrijwilligerswerk gedaan. Zo sprak hij elke dinsdag in Schiedam mensen aan om te vragen hoe het met hen ging, als het nodig was bad hij voor hen.

We denken dat dit ook het moment is geweest dat hij besmet is geraakt met het virus. Want waar anders? Hij hield zich sinds maart aan alle regels."

"Herman had niet gelijk door dat hij corona had opgelopen. Hij voelde zich niet zo lekker, maar kon nog wel alles doen. Zijn vrouw Nanny was vanaf dat moment ook niet lekker, vooral erg moe. Toen zij op 10 oktober zó moe was dat ze duizelig werd en viel, brak ze haar enkel. Ze belde haar zoon op en die zag gelijk dat het foute boel was.

De huisarts kwam en constateerde dat Herman en zijn vrouw zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moesten. Herman werd met de ambulance naar Zwolle gebracht, Nanny moest naar Rotterdam. 

Al snel vertelden verpleegkundigen ons dat Herman niet naar de intensive care zou worden gebracht, hij zou niet meer gered kunnen worden. Voor ons is het nog steeds een raadsel waarom hij die kans niet gekregen heeft. Hij had geen onderliggend lijden, was nog hartstikke fit. Zo fietste hij twaalf dagen voor zijn dood - net als iedere week - van Schiedam naar mijn huis in Hellevoetsluis om te komen tuinieren."

'Na 60 jaar huwelijk moest Nanny via een livestream afscheid gaan nemen van haar man.'

"Vier van de vijf kinderen zijn naar het ziekenhuis gekomen om afscheid te nemen. De ander, mijn vrouw, ging naar het ziekenhuis in Rotterdam om een livestream op te zetten. Want na 60 jaar huwelijk moest Nanny via een livestream afscheid gaan nemen van haar man.

Ik heb het niet willen zien, ik vond het te heftig. Maar ik weet dat ze hebben gezegd hoeveel ze van elkaar houden, dat ze elkaar kusjes hebben gegeven via het scherm. En mijn schoonmoeder heeft verteld hoe erg ze het vond dat hij eerder zou gaan.

Toevallig hoorde ik de laatste keer dat Herman bij mij op bezoek was hoe zij elkaar hebben leren kennen. Ze waren allebei uitgenodigd op hetzelfde feestje en ontmoetten elkaar daar. Ze hadden een nieuwe afspraak gemaakt maar mijn schoonmoeder kwam toen niet opdagen. Ze bleek in een streng gereformeerd gezin op te groeien, en ze wist niet goed of dat afspraakje wel mocht van haar ouders. Later kwamen ze elkaar toevallig toch weer een keer tegen, en toen bleek de liefde zo sterk dat ze een relatie kregen."

"Mijn schoonmoeder is nu herstellende van corona, fysiek komt ze er wel weer bovenop. Emotioneel gezien zal ze zich nog moeten gaan realiseren wat er allemaal is gebeurd. De klap zal nog gaan komen, daarom bereiden wij nu een schema voor zodat er altijd iemand bij haar in de buurt is.

De honderden kaarten die we als familie krijgen, vanuit de hele wereld, sterken ons.

Toch moet ik zeggen dat ik het ook moeilijk heb. In de Albert Heijn heb ik zelfs nog ruzie staan maken met iemand. Een man stond bij de broodafdeling aan alle kaiserbroodjes te voelen. Ik zei: 'Meneer, dat kan toch niet?' Hij werd boos en ik moest me nergens mee bemoeien. Maar twee dagen daarvoor had ik mijn schoonvader moeten begraven. Dat mensen dan lak hebben aan de coronaregels, is ongelooflijk om mee te maken."

Eerbetoon

Elke dag horen we hoeveel mensen er zijn overleden aan het coronavirus. In deze serie portretteert RTL Nieuws mensen achter de cijfers. Nabestaanden kunnen zelf hun geliefde aandragen door een mail te sturen naar eerbetoon@rtl.nl.

Het eerbetoon verschijnt vervolgens op deze pagina.