Miljoen gebruikers

Onderzoek van start: hoe bouw je antidepressiva het beste af?

28 oktober 2020 12:37 Aangepast: 28 oktober 2020 13:16
Archieffoto. Beeld © ANP

In Nederland krijgen jaarlijks meer dan een miljoen mensen antidepressiva voorgeschreven. De meeste mensen mogen daar na een tijdje ook weer mee stoppen. Maar hoe bouw je dan het beste af? Op die vraag is tot nu toe geen goed antwoord te geven. Daarom starten de academische ziekenhuizen Amsterdam UMC en Radboudumc een onderzoek.

Volgens de wetenschappers is dat een vraag die veel patiënten en behandelaars bezighoudt, terwijl er nauwelijks onderzoek naar is gedaan. "Dat is eigenlijk best vreemd als je bedenkt hoeveel mensen deze medicatie gebruiken", zegt Eric Ruhé, psychiater bij Radboudumc in Nijmegen.

Ontwenningsverschijnselen

In het onderzoek gaan de universitaire ziekenhuizen twee methodes van afbouwen met elkaar vergelijken. "We vergelijken de gebruikelijke en langzamere afbouw bij paroxetine en venlafaxine. Deze twee veelgebruikte antidepressiva zijn het lastigst af te bouwen. We onderzoeken bijvoorbeeld of de ene manier van afbouwen meer ontwenningsverschijnselen geeft dan de andere", legt Ruhé uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trillen, zweten en angst: Martijn 'kickt af' van antidepressiva

Ook wordt er gekeken of de kans groter is dat bij een van de twee afbouwstrategieën de depressie op langere termijn terugkeert. "Verder kijken we naar de effectiviteit, de kwaliteit van leven en de kosteneffectiviteit", aldus de onderzoeker.

Miljoen gebruikers

In Nederland krijgen jaarlijks meer dan een miljoen mensen antidepressiva voorgeschreven. Niet iedereen hoeft deze medicijnen langdurig te gebruiken. Een groot deel van de patiënten stopt daarom op een gegeven moment met het slikken ervan.

Bij een deel van de patiënten die willen afbouwen, gaat dit niet zonder problemen. Vooral bij lagere doseringen krijgen patiënten ontwenningsverschijnselen die lijken op een terugval van de depressie.

De ziekenhuizen krijgen een subsidie van 1,5 miljoen euro van ZonMw, financier van onderzoek in de gezondheidszorg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek wijst op mogelijk verband agressie en gebruik antidepressiva

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore