Ga naar de inhoud
Nederland

Farmers Defence Force brengt voedselpakket naar Rob Jetten: 'Grens overschreden'

Rob Jetten. Beeld © ANP

Het was een 'aardig gebaar', toch hield D66-fractievoorzitter Rob Jetten er een ongemakkelijk gevoel aan over. Hij zit thuis in isolatie omdat hij besmet is met het coronavirus. Vijf boeren van Farmers Defence Force stonden gisteravond onaangekondigd bij hem op de stoep met een voedselpakket. Jetten was daar achteraf niet blij mee: "Het voelt vreemd dat FDF weet waar ik woon. En daar foto's en video's van verspreidt."

Dat schrijft Jetten in een uitgebreide post op Facebook. Hij maakte gisteren bekend dat hij besmet is met het coronavirus, en dus voorlopig thuis in isolatie zit. Hij heeft milde klachten.

'Geen dreigende sfeer' 

Voor Farmers Defence Force aanleiding om een voedselpakket bij de politicus langs te brengen, naar eigen zeggen 'om hem beterschap te wensen'. Vijf mannen belden gisteravond thuis bij hem aan met een voedselpakket met onder meer konijnenvlees, varkensvlees, eieren, melk en rundvlees. Jetten gaf in eerdere interviews aan dat hij het grootste deel van de tijd vegetarisch eet.

Er was volgens Jetten 'geen sprake van een dreigende sfeer'. "Deze boeren hadden geen kwaad in de zin." Hij heeft het pakket dan ook met een vriendelijk gesprek in ontvangst genomen.

'Grens overschreden' 

Toch vindt hij dat er met de actie een grens is overschreden. "Toch bekroop me ook enig ongemak. Ik vind – hoe aardig het gebaar ook bedoeld is – dat actiegroepen politici niet thuis moeten opzoeken", schrijft hij. Hij zegt dat hij als politicus voor iedereen benaderbaar wil zijn. "Maar er is één plek waar dat niet hoort: thuis. En zeker niet ’s avonds in het donker onaangekondigd aan mijn voordeur."

Wat is Farmers Defence Force?

Farmers Defence Force (FDF) is een informele en behoorlijk radicale belangenclub van boeren. De groep is ontstaan nadat een varkensstal in Boxtel vorig jaar werd bezet door dierenactivisten. FDF was de drijvende kracht achter de grote boerenprotesten op het Malieveld in Den Haag. 

Eerdere bedreigingen

Begin dit jaar kwam FDF in het nieuws na bedreigingen aan het adres van Landbouwminister Carola Schouten. 'Vleesbazen, de zuivelbobo's, de voerboeren, de bankiers en zelfs gevestigde orde belangenbehartiging: allemaal mogen ze binnen nu en een paar dagen langskomen bij Schouten om als een Judas de sector te verraden', schreven ze toen in een persbericht. Daar boden ze later hun excuses voor aan.

Farmers
Lees ook:
Farmers Defence Force biedt toch excuses aan voor dreigende teksten

In juli deed D66-Kamerlid Tjeerd de Groot aangifte tegen FDF, wegens doodsbedreigingen op een besloten Facebookgroep aan zijn adres.

Ook meldde de Nederlandse Vereniging van Journalistiek dat meerdere journalisten, die verslag doen van de boerenprotesten, zich bedreigd en geïntimideerd voelen door FDF. "Het varieert van bedreigen via Twitter, telefoon of mail, tot schelden of tot heel oneerbiedig tegen satellietwagens aan plassen", zei een woordvoerder eerder tegen Dagblad van het Noorden.

Hopelijk de laatste keer

Jetten sluit zijn bericht af met de mededeling dat hij FDF nooit meer op zijn stoep wenst aan te treffen. "Ik hoop dat het de laatste keer was dat ik FDF – of welke actiegroep dan ook – thuis op bezoek kreeg." 

Ongewenste huisbezoeken behoren volgens Jetten niet tot de onderdelen die een politicus tot zijn werk mag rekenen. "Dus boeren, als jullie me de volgende keer weer willen opzoeken – voor een voedselpakket of een stevig gesprek – dan zie ik jullie bij de Tweede Kamer." 

D66-Kamerlid:
Lees ook:
D66-Kamerlid: 'Kabinet, stop gesprekken met Farmers Defence Force'

Reactie boeren

FDF-voorman Mark van den Oever stelt dat Jetten niet te 'fijngevoelig' moet zijn over het bezoek van de boeren. "Het was een sympathiek gebaar. Als de buurtvereniging met een bloemetje was langsgegaan, had iedereen het prima gevonden."

Dat de boeren pas 's avonds langskwamen is volgens Van den Oever logisch. "Overdag moeten ze werken."