Instroom corona voorkomen

Advies OMT: in de kerstvakantie niet naar het buitenland

28 oktober 2020 10:12
Archieffoto van wintersporters. Beeld © ANP

Duitse kerstmarkten, lekker wintersporten of ver weg de zon opzoeken: als het aan het Outbreak Management Team (OMT) ligt, zit dat er allemaal niet in dit jaar. Het risico op een nieuwe instroom van het coronavirus is simpelweg te groot, stelt het team.

"In de zomervakantieperiode en de maanden daarna zijn vele honderden, vooral jongere personen, met COVID-19 teruggekomen van een vakantie in het buitenland", schrijft het OMT in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid. Het team van experts wil een herhaling voorkomen en pleit daarom voor een negatief reisadvies tijdens de kerstvakantie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM: tweede golf begon door vakantie vierende jongeren

Geen 1,5 meter

Het OMT merkt op dat in veel landen minder strenge richtlijnen golden in de zomer, waardoor mensen sneller meer risico namen. Ook houden mensen zich op vakantie gewoon minder aan de richtlijnen die in Nederland gelden. Met lekker weer en een lekker drankje, wil de anderhalve meter nog wel eens vergeten worden.

Er waren wel duidelijke quarantaine-adviezen van de overheid, maar die leken niet veel uit te halen. Slechts 27 procent van de reizigers ging ook echt in quarantaine na een bezoek aan een land met 'code oranje'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze Nederlanders vieren nog wel vakantie in Griekenland

Het is nog niet zeker of het negatieve reisadvies er ook echt gaat komen. Het OMT is een belangrijke adviseur, maar uiteindelijk moet het kabinet beslissen of een maatregel wordt ingevoerd. Ook verwacht het OMT dat niet iedereen zich aan het negatieve reisadvies zal houden, als het er komt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore