Vanaf december

Kabinet: sneltesten beschikbaar op zeven grote testlocaties

28 oktober 2020 04:51 Aangepast: 02 november 2020 11:44
Een snelteststraat in Utrecht. Beeld © ANP

Het kabinet gaat zeven grote testlocaties inrichten waar naast de gewone test ook verschillende soorten sneltesten worden aangeboden. Dat bevestigt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

Over de locaties wordt gesproken met de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen en Eindhoven, waar ze zullen worden opgebouwd. De testlocaties moeten in december in gebruik worden genomen.

Snelle testen

Mensen met klachten, en later wellicht ook zonder klachten (die bijvoorbeeld een melding krijgen via de CoronaMelder), zullen op de testplekken de door het TNO ontwikkelde, snelle LAMP test kunnen krijgen. Die geeft binnen drie kwartier tot een uur uitslag en is even betrouwbaar als de gebruikelijke PCR-test.

Daarnaast is het de bedoeling dat ook de 'antigentesten', die controleren op bepaalde viruseiwitten, en een blaastest die meteen een uitslag geeft beschikbaar zullen zijn. Beide testen zouden kunnen werken als een eerste barrière: bij een negatieve test kun je naar huis, een positieve test zou dan nogmaals met een reguliere PCR-test gecheckt kunnen worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronasneltesten betrouwbaar: 'Doorbraak in testbeleid'

Het kabinet wil het aantal testmogelijkheden flink verruimen, schrijft De Jonge. Daarom komen er ook onder meer 25 testlocaties voor sneltesten bij. De eerste locaties moeten eind volgende maand worden geopend. Ook gaat de GGD onderzoeken of er wijkgericht getest kan worden, bijvoorbeeld met mobiele testunits.

Hulp militairen

Voor al deze testlocaties is veel personeel nodig. Met het ministerie van Defensie heeft VWS afgesproken dat militairen in de opstartfase gaan helpen. Ook wordt met het bedrijfsleven samengewerkt voor het aanleggen van de nieuwe testlocaties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wachttijd uitslag sneltests corona loopt op

Ook komt er onderzoek naar thuistesten. De eerste proeven hiermee zullen niet eerder zijn dan in het eerste kwartaal van volgend jaar. "Testen zal dan meer regelmatig kunnen gebeuren", schrijft De Jonge over thuistesten. Hij benadrukt dat Europese toestemming en validatie nog ontbreken. "Ik zet alvast het onderzoek hiervoor in gang, zodat we dit spoor in kunnen zetten, zodra dit ook realistisch is."

130.000 testen per dag

Er worden op dit moment gemiddeld ruim 62.700 coronatest per dag afgenomen. De Jonge verwacht dat voor het einde van november 90.000 tests per dag worden gedaan. "Dit staat los van de introductie van sneltesten", aldus De Jonge. Begin volgend jaar is het streven om 100.000 tot 130.000 testen per dag af te kunnen nemen.

Zo werkt sneltest corona: staafje in je neus, uitslag na kwartier

Er zijn intussen betrouwbare sneltests voor het coronavirus verschenen. Hier zie je hoe één van die tests in zijn werk gaat. Nederland heeft er intussen een groot aantal ingekocht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore