Symptomen niet herkend

'Kwart miljoen zestigplussers niet bewust van hartfalen'

28 oktober 2020 01:09
Een verpleegkundige van de spoedeisende hulp maakt een hartfilmpje. Beeld © ANP

In Nederland lopen waarschijnlijk meer dan 250.000 zestigplussers rond die niet weten dat ze lijden aan hartfalen, zegt de Hartstichting op basis van eigen onderzoek. Het zijn er meer dan de 240.000 mensen die zijn geregistreerd en van wie bekend is dat ze aan de ziekte lijden.

"Hartfalen is de snelst groeiende hartziekte van Nederland, maar de klachten blijken niet of pas laat herkend te worden. Symptomen zoals kortademigheid, vermoeidheid en vocht vasthouden worden regelmatig verward met andere ziekten, stress of algemene ouderdomsklachten", aldus de Hartstichting.

Wegwuiven

"We merken in de praktijk dat patiënten de klachten afzwakken of wegwuiven en naar andere verklaringen zoeken, zoals 'het zal wel de leeftijd zijn', 'ik maak me vast te druk de laatste tijd'. Pas als de huisarts goed doorvraagt komt mogelijk aan het licht dat het om hartfalen gaat", vertelt huisarts en onderzoeker Frans Rutten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eén op tien coronapatiënten in ziekenhuis krijgt hartproblemen

Bij hartfalen pompt het hart niet genoeg bloed rond. Daardoor krijgen organen onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen en worden afvalstoffen slecht afgevoerd. Met een bloedtest en een hartfilmpje kan de huisarts testen of klachten door hartfalen komen, aldus de stichting. Door vroegtijdige behandeling kan iemand enorm opknappen en uiteindelijk ook langer leven.

Oorzaak

Ook jongere mensen kunnen hartfalen hebben. Hartfalen heeft altijd een oorzaak, zoals bijvoorbeeld een doorgemaakt hartinfarct, een slecht werkende hartklep of langdurig een hoge bloeddruk. Het komt vaak voor in combinatie met een andere aandoening, zoals de longziekte COPD of suikerziekte.

In Nederland zijn er 240.000 mensen geregistreerd met hartfalen. De Hartstichting begint komende maand een campagne om aandacht te vragen voor de ziekte.

Felicia door het oog van de naald door verkeerde diagnose

Felicia kreeg de diagnose corona op basis van haar symptomen. Later bleek ze aan hartfalen te lijden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore