Ga naar de inhoud
Elektrische fietsen

Rookzuilen op stations worden laadpalen voor e-bikes

Een rookpaal wordt weggehaald op station Amsterdam Sloterdijk. Beeld © ANP

Rookpalen die de afgelopen tijd van de perrons van treinstations zijn weggehaald, worden omgebouwd tot laadpalen voor e-bikes. Die worden in de buurt van stations geplaatst.

"We willen dat mensen duurzaam van deur tot deur reizen. Niet alleen met de trein, maar bijvoorbeeld met de fiets naar het station. Door rookpalen om te bouwen tot laadpalen, kunnen we zorgen dat meer mensen de elektrische fiets pakken", zegt Willem van Ewijk van ProRail. Of de palen in de fietsenstallingen van stations komen of op een andere plek dicht bij het station, is nog niet bekend.

Upcyclen

De palen zijn ontwikkeld door het bedrijf Lightwell, dat het prototype presenteerde tijdens de Dutch Design Week. "Niet weggooien of recyclen, maar upcyclen: een nieuwe functie bedenken, dat is beter voor het milieu dan omsmelten", zegt een woordvoerder van het bedrijf. Hij noemt het 'mooi om iets ongezonds als roken om te buigen naar iets gezonds'.

Strenger
Lees ook:
Strenger tabaksbeleid: NS stopt verkoop, accijns omhoog

Roken: waarom de meest dodelijke drug nog steeds legaal is

04:08
Jaarlijks sterven in Nederland bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. En tabak is ongeveer net zo verslavend als heroïne en cocaïne. Het kabinet streeft naar een rookvrije generatie in 2040. Daarom wordt het rookbeleid regelmatig aangescherpt.

In april dit jaar werd al gestopt met de verkoop van tabak op stations. Deze maand werden de stations volledig rookvrij met het weghalen van honderden rookpalen, asbaktegelroosters en de bewegwijzeringsborden voor rookzones. ProRail zoekt voor die laatste twee nog een oplossing om de materialen te hergebruiken.