Ga naar de inhoud
Weekcijfers

Afgelopen week ruim 67.000 positieve coronatests, aantal doden neemt flink toe

Beeld © Robin Utrecht

Uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt nog altijd een stijging van het aantal gemelde coronagevallen in Nederland. 67.542 Nederlanders zijn in de afgelopen week positief getest op het virus.

In de laatste vijf dagen kwam het aantal meldingen vier keer uit op ongeveer 10.000. De ene keer dat het lager was, was afgelopen zaterdag. Door een ict-storing bij de gezondheidsdiensten kwamen toen 'slechts' 8663 positieve tests binnen.

Vorige week meldde het RIVM 55.587 meldingen van nieuwe gevallen in de zeven dagen ervoor. De week daarvoor kreeg het instituut 43.903 meldingen van positieve tests. Nog een week eerder werd het virus aangetroffen bij 27.485 mensen.

'Duitsland
Lees ook:
'Duitsland gaat horeca, cultuur en sport aan banden leggen'

Het aantal doden door corona steeg de afgelopen week met 329. Dat wil niet zeggen dat ze in de afgelopen week zijn overleden, want zulke informatie komt soms wat later binnen. Vorige week meldde het RIVM 185 sterfgevallen.

Het RIVM meldde vorige week ook dat 1492 mensen vanwege het coronavirus waren opgenomen op een verpleegafdeling van een ziekenhuis, en dat 287 mensen op een intensive care waren opgenomen. Deze week zijn er 1739 in het ziekenhuis beland, en 333 op de ic.

Dagcijfers

Het afgelopen etmaal zijn er 10.315 positieve coronatests gemeld. Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten in het ziekenhuis bedraagt 2358, 109 meer dan de vorige dag. Op de intensive care liggen 529 coronapatiënten (waarvan 2 in Duitsland), 25 meer dan de dag ervoor. 

Er liggen daarnaast 456 non-covid-patiënten op de ic, 25 meer dan gisteren. De totale IC-bezetting bedraagt daarmee 987, 50 meer dan de vorige dag.

19.00 uur: persmoment

Het kabinet vindt het nog te vroeg om strengere maatregelen aan te kondigen. Premier Rutte geeft daarom vandaag geen uitgebreide persconferentie. Wel is er een kort persmoment. Dat is om 19.00 uur live te zien op RTL 4 en op deze site.

Het kabinet wil de komende dagen afwachten hoe het aantal besmettingen zich gaat ontwikkelen. Deze week moeten de effecten van de gedeeltelijke lockdown waar we nu in zitten, zichtbaar worden. De cijfers blijven dus stijgen, maar harde conclusies kunnen we daar nog niet aan verbinden. 

Afstand
Lees ook:
Afstand houden steeds moeilijker: 'Klanten hijgen in mijn nek'

Op 14 oktober 's avonds werd de gedeeltelijke lockdown van kracht. De eerste hele dag was dus op 15 oktober. Normaal gesproken weet je pas na een dag of 10 of de maatregelen effect hebben gehad, en het aantal besmettingen dus stabiliseert of daalt. 

Als je besmet raakt duurt het namelijk 5 tot 6 dagen voordat je ziek wordt. En dan duurt het gemiddeld nog een dag of 4 voordat je getest wordt en de uitslag hebt. Toch kunnen we nu nog niet duidelijk een daling van de cijfers zien. Lang niet alle besmettingen worden namelijk direct doorgegeven aan het RIVM. Daar zit nog een vertraging in, van enkele dagen tot soms wel een week. 

Achterstanden inhalen

Bovendien zijn GGD's nu bezig met inhalen van achterstanden. Daardoor is dat dagelijkse besmettingscijfer behoorlijk vertroebeld en niet de beste graadmeter. 

Voor het kabinet is het nu nog te vroeg om conclusies te trekken. Ondertussen worden er binnen het kabinet discussies gevoerd of we wel of niet lockdown zouden moeten gaan.

'Ik leer best veel'

Trotse geneeskundestudent Orwa helpt mee in het ziekenhuis: 'Ik leer best veel'

02:10
Deze trotse geneeskundestudent helpt mee in het ziekenhuis.
Specialisten
Lees ook:
Specialisten slaan alarm: grote zorgen om (corona)zorg in verpleeghuizen