Ga naar de inhoud
24 uur lang

Ziekenhuis Dordrecht weigert nieuwe coronapatiënten: geen personeel

De vestiging Dordrecht van het Albert Schweitzer-ziekenhuis. Beeld © ANP

Het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht houdt de komende 24 uur de deuren gesloten voor nieuwe coronapatiënten. Elk bed in het ziekenhuis is bezet, meldt bestuursvoorzitter Peter van der Meer. Daar komt bij dat het aantal besmettingen met het coronavirus ook onder medewerkers van het ziekenhuis fors oploopt.

Van der Meer heeft het over een 'onvermijdelijke keuze'. "Een volgende corona-afdeling openen lukt niet, omdat we daarvoor onvoldoende personeel hebben." 

'Zeer zorgwekkend'

Voorlopig houdt het ziekenhuis 35 coronabedden aan op de verpleegafdeling en 6 op de intensive care. De verpleegbedden zijn allemaal bezet, bij de ic-bedden wisselt de bezetting.

Volgens Van der Meer is de situatie 'zeer zorgwekkend'. De huisartsen in de regio hebben, net als de ambulancedienst, het bericht gekregen dat het ziekenhuis 'in principe 24 uur lang geen nieuwe corona- en coronaverdachte patiënten' kan ontvangen.

Veiligheidsberaad:
Liveblog coronavirus:
Veiligheidsberaad: meer handhaven op nieuwe regels

Andere ziekenhuizen, die volgens Van der Meer ook zwaar belast zijn, moeten het Albert Schweitzer bijstaan waar ze dat kunnen. "Alle middelen die ons ter beschikking staan, zetten we al in. De oplossing zal van buiten de regio en van hogerhand moeten komen."

Geen andere optie

De tijdelijke sluiting voor nieuwe coronapatiënten 'druist lijnrecht in tegen ons plichtsgevoel en tegen onze maatschappelijke functie', schrijft de bestuursvoorzitter. Maar 'een andere optie is er niet, zonder dat het ten koste zou gaan van kwaliteit en veiligheid voor de patiënten die nu aan onze zorgen zijn toevertrouwd'.

Een woordvoerder van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) zegt dat de bezetting van het Albert Schweitzer al boven het aantal bedden zat dat daar eigenlijk bestemd was voor coronapatiënten. "Deze opnamestop geeft aan hoe groot de druk is op de zorg op dit moment. Patiënten worden in andere ziekenhuizen in de regio opgenomen."

Geneeskundestudent Orwa helpt mee in het ziekenhuis: 'Ik leer best veel'

02:10
Geneeskundestudenten nemen zo veel mogelijk taken over van verpleegkundigen en artsen in het Maastricht UMC. Het is een groot succes.