Ga naar de inhoud
Ernst Kuipers

Zorgmedewerkers vaker lastiggevallen: 'Situatie wordt grimmiger'

Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Beeld © RTL Nieuws

Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), maakt zich zorgen om het gedrag van mensen richting zorgpersoneel. "De situatie wordt grimmiger", zei hij vanmiddag tijdens een persmoment.

In het begin, in de eerste golf, kreeg zorgpersoneel nog applaus, zei Kuipers. "Nu worden mensen, of het nu gaat om Covidzorg of non-Covidzorg die uitgesteld wordt, agressiever. Grimmiger is misschien een beter woord."

Agressie bij teststraat

De LCPS-voorzitter verwees ook naar de uitingen naar medewerkers in de teststraten, een paar dagen geleden. Bij de coronateststraat in Breda werden twee dagen geleden meerdere vernielingen aangericht en zijn medewerkers uitgescholden.

Vernielingen
Lees ook:
Vernielingen en bedreigingen bij teststraat Breda: 'Volstrekt onacceptabel'

"Ik hoor het ook van medewerkers die testuitslagen moeten doorbellen", zei hij. "Iedereen doet ongelooflijk z'n best om alle patiënten te helpen." Wellicht gaat niet altijd alles zoals een patiënt of een familielid graag wil. "Maar in de gegeven situatie hebben wij vaak gewoon geen andere keus."

Uitleggen

Kuipers vertelde dat het kan helpen om tijdig uit te leggen dat er een kans bestaat dat een patiënt verplaatst moet worden. "Op het moment dat je op de Eerste Hulp een patiënt met verdenking van Covid ontvangt, dan kun je tegen een familie en een patiënt al zeggen: 'De reden dat ik u hier als patiënt kan ontvangen heeft ermee te maken dat we in de afgelopen weken grote aantallen patiënten hebben verplaatst. Realiseert u zich dat dit ook bij u van toepassing kan zijn. Het is buitengewoon vervelend, maar anders hadden wij u hier niet kunnen helpen'."

Ook wil hij toevoegen dat de agressie tegen zorgpersoneel 'onacceptabel' is. "Mensen doen hun werk met de best inzet en vanuit het perspectief van de beste patiëntenzorg leveren."

Trotse geneeskundestudent Orwa helpt mee in het ziekenhuis

02:10
Van spullen aangeven tot aan de administratie: geneeskundestudenten nemen zoveel mogelijk taken over van verpleegkundigen en artsen in het Maastricht UMC.