Pasgeboren baby gevonden

Australische Kim ontkwam aan inwendig onderzoek bij vliegtuig: 'Ik was doodsbang'

26 oktober 2020 15:49 Aangepast: 26 oktober 2020 16:24
Archieffoto Beeld © ANP

De Australische Kim Mills beseft dat ze ergens aan is ontkomen. De zestiger zat in het vliegtuig van Qatar Airways dat aan de grond werd gehouden omdat alle vrouwen gedwongen werden tot een inwendig onderzoek. "Ik was doodsbang."

Nietsvermoedend zat Kim Mills vorige maand in het vliegtuig op het vliegveld van Doha, Qatar. Ze was klaar voor vertrek, terug naar haar thuisland Australië. Ze had zelfs haar pyjama en pantoffels al aan getrokken, zodat ze tijdens de vlucht kon slapen, vertelt ze aan The Guardian.

Maar het vliegtuig vertrok maar niet. Ze begreep niet waarom ze niet konden opstijgen. Wat was er aan de hand

In haar pyjama

Na een paar uur kregen de passagiers te horen dat ze moesten uitstappen. "De politie wil met je praten, pak je paspoort en stap uit", zei de steward tegen Kim. Tijd om haar pantoffels en pyjama uit te trekken en zich om te kleden, kreeg ze niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Qatar haalt vrouwen uit vliegtuig voor inwendig onderzoek na vondst baby op toilet

De vrouwelijke passagiers van het vliegtuig moesten via de luchtbrug het vliegtuig verlaten, en Kim omschrijft hoe ze vervolgens met een lift naar beneden gingen. "Alsof we naar de bodem van het vliegveld gingen."

Twee agenten brachten haar naar een grote glazen schuifdeur. Ze wist niet waarom en begreep niet wat er achter de deuren gebeurde. "Ik was doodsbang."

Baby op toilet

Een groep vrouwen in Qatar moest eerder deze maand op last van de Qatarese autoriteiten een vliegtuig verlaten en werd medisch onderzocht nadat een baby in een toiletruimte was gevonden. In het islamitische land kunnen namelijk forse straffen worden uitgedeeld aan vrouwen die een kind krijgen buiten het huwelijk.

De Australische overheid is zeer bezorgd over de 'buitengewoon ongepaste behandeling' en eist opheldering. De zaak is ook aan de Australische politie gemeld.

Achter die deuren stonden meerdere ambulances en waren mensen in beschermende kleding aanwezig. "Ik dacht: misschien heeft het met het coronavirus te maken. Misschien willen ze gewoon eerst alle vrouwen testen, en dan alle mannen."

Radeloos

"Ze zeiden tegen me dat ik een stap naar voren moest doen, dat ik de ambulance in moest." Maar toen bedachten de artsen zich, en zeiden ze dat Kim kon gaan. 'You go, you go.' Op dat moment kwam er een jong meisje uit de ambulance gestapt. "Ze huilde en was radeloos."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Medische kosten na seksueel geweld vergoed: 'Drempel om hulp te zoeken omlaag'

Kim ontfermde zich over de huilende jonge vrouw. "Ik vroeg haar wat er aan de hand was." Het meisje vertelde over het onderzoek dat ze had moeten ondergaan.

In de ambulances werden vrouwen gedwongen hun ondergoed uit te trekken. Ze werden ook inwendig onderzocht.

Baby achtergelaten

Er zou namelijk die dag op het vliegveld een vroeggeboren baby zijn gevonden, achtergelaten in een toiletruimte. De Qatarese autoriteiten onderzochten de vrouwen om te kijken of één van hen recentelijk bevallen zou zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Soa's, sluiers en extreme rijkdom: Aagje is gynaecoloog in Dubai

"Daarom had ik zo'n geluk", zegt Kim. "Omdat ik grijs haar heb en in de 60 ben. Ze hebben waarschijnlijk naar me gekeken en gedacht: nou, dat is onmogelijk, zij kan niet de moeder zijn."

Dankzij corona

Ze kan zich niet voorstellen waar de jonge vrouwen die wél onderzocht moesten worden, allemaal doorheen zijn gegaan. "Echt vreselijk. Ik snap niet waarom deze vrouwen dit moesten meemaken. Echt niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Geweld tegen vrouwen in Nederland een stuk hoger dan in EU'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore