Urenlang naar een scherm kijken, niet meer naar buiten willen of zelfs een verslaving ontwikkelen. Gamen wordt door veel ouders als iets negatiefs gezien. Maar het hoeft niet slecht te zijn, zegt gedragspsycholoog Geert Verheijen.
Hij is onderzoeker gedragspsychologie aan de Radboud Universiteit en promoveerde onlangs op de sociale gevolgen van gamen. Hij bestudeerde voor zijn onderzoek drie jaar lang het gamegedrag van 600 jongeren.

Zijn belangrijkste conclusie: gamen is veel socialer dan gedacht wordt. "Ouders denken vaak dat hun kinderen in hun eentje zitten te gamen in een donkere slaapkamer. Maar jongeren spelen juist vaak samen videogames", vertelt Verheijen tegen RTL Nieuws.
Eenzaamheid
Samen gamen kan gevoelens van eenzaamheid tegengaan, ontdekte hij. Hij vroeg de jongeren ieder jaar hoe eenzaam ze zich voelden. "Bij de groep die vooral alleen videogames speelde, zagen we een stijgende eenzaamheid. Jongeren die vooral met anderen gameden, waren juist minder eenzaam."
Populariteit van gamen
Gamen is een populaire hobby, blijkt uit cijfers. In het basisonderwijs gamet 89 procent van de scholieren weleens, 38 procent hiervan doet dit dagelijks. In het voortgezet onderwijs liggen de percentages iets lager: daar geeft 68 tot 75 procent aan weleens te gamen van wie 27 procent dagelijks.
Jongens gamen vaker en langer dan meisjes. Bijna twee derde van de gamende meisjes (63 procent) besteedt minder dan een uur per dag aan gamen tegenover 19 procent van de jongens. Een vijfde (21 procent) van de gamende jongens doet dit meer dan vier uur per dag, tegenover slechts 7 procent van de meisjes.
Tijdens één van de studies van Verheijen werden spelers gefilmd terwijl ze Mario Kart speelden. Duo's speelden het populaire Nintendo-racespel op drie verschillende manieren: alleen, competitief (tegen elkaar), of coöperatief (samenwerkend).

Verheijen: "Wat mij opviel is dat wanneer vrienden zich positief gedroegen, bijvoorbeeld door complimenten te geven of elkaar te helpen tijdens het gamen, dit leidde tot een betere vriendschap. Dit was juist het geval bij een competitief spel."
Schermtijd
Samen gamen of niet, veel ouders zijn bang dat hun kinderen van al dat gamen vierkante ogen krijgen. Liever zien ze hun kroost buiten met vriendjes spelen. Hoewel daar best iets voor te zeggen valt - voldoende beweging is natuurlijk belangrijk - heeft het volgens Verheijen geen zin om je als ouder heel druk te maken over schermtijd.
"Het aantal uren dat een kind gamet, is eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Mits het spelen maar wordt afgewisseld met andere activiteiten. Het wordt pas problematisch als gamen het enige is dat een kind doet of wil doen."

Ook wordt het een probleem als jongeren gaan gamen om aan de werkelijkheid te ontsnappen. "Dat noemen we ook wel escapisme. Ze spelen dan videogames om niet aan hun problemen te hoeven denken."
Manier waarop
Volgens Verheijen is het simpelweg niet mogelijk om te concluderen dat het spelen van videogames goed of slecht is voor jongeren. "Dat hangt helemaal af van de manier waarop je het doet en met wie. Samen gamen lijkt in ieder geval wél goed te zijn voor jongeren."
5 redenen om je kind lekker te laten spelen
Harry Hol is verbonden aan Bureau Jeugd & Media en geeft lezingen en workshops over gamen. Hij vertelde eerder tegen RTL Nieuws dat er genoeg redenen zijn om je kind lekker zijn gang te laten gaan op de spelcomputer:
- Ze vinden het leuk.
- Ze steken er wat van op. De algemene kennis wordt bijgespijkerd en het vergroot hun talenkennis.
- Het is een veilige manier van experimenteren, bijvoorbeeld om een (ander) deel van je persoonlijkheid mee te verkennen.
- Het is onderdeel van hun sociale leven. Als je een kind niet laat gamen, betekent het dat hij of zij een deel van de conversatie mist, zegt Hol.
- Gamen verbindt. "Je deelt een ervaring, net zoals je samen naar de Efteling gaat."