Corona-update, stel je vraag

Beschermen doorzichtige spatkappen net zo goed als mondkapjes?

26 oktober 2020 15:52 Aangepast: 16 november 2020 11:08

Een mogelijk alternatief voor de mondkapjes zijn de doorzichtige spatkappen: ze beschermen het gezicht tegen besmetting via kleine druppeltjes (aerosolen). Maar werken deze spatkappen eigenlijk wel net zo goed als mondkapjes? Of zit er een risico aan het dragen hiervan? Deze vraag kregen wij onder meer van Thea.

Voordat we antwoord geven op deze vraag, is het goed even terug te gaan naar de regels omtrent het dragen van gezichtsbescherming. Sinds 13 oktober geldt een dringend advies om mondkapjes te dragen in de openbare publieke binnenruimtes, zoals winkels of attractieparken. Ook in het onderwijs geldt dit advies.

Eerder was het al verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, in touringcars, in vliegtuigen en op de luchthaven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ik heb astma, moet ik dan ook een mondkapje dragen?

Op de plekken waar een mondkapje verplicht is, mag alleen een mondkapje worden gedragen en geen ander beschermingsmiddel, zoals een spatkap. Bedrijven, scholen of andere organisaties kunnen een spatkap wel verplichten. Onder meer in restaurants worden de spatkappen gebruikt. Maar is het dragen hiervan even veilig?

We legden deze vraag voor aan hoogleraar medische microbiologie Paul Savelkoul van het Maastricht UMC+.

Mondkapje beste bescherming

Een spatkap is in principe bedoeld om je ogen te beschermen tegen besmetting via kleine druppeltjes, de zogeheten aerosolen, legt Savelkoul uit. "Maar alleen het dragen van een spatkap is niet voldoende."

Mondkapjes: zo stoppen ze corona

In deze video leggen we uit hoe mondkapjes helpen tegen de verspreiding van het virus.

Savelkoul: "Zo'n spatkap is alleen zinvol voor mensen die dichtbij patiënten komen en het risico lopen dat de aerosolen rechtstreeks in de ogen komen."

Valse veiligheid

Hij waarschuwt voor de schijnveiligheid die het dragen van een spatkap creëert. "Mensen kunnen denken dat een spatkap beter beschermt dan een neusmondmasker, met het risico dat ze zich onveiliger gaan gedragen. Hierdoor wordt het risico op een besmetting juist groter in plaats van kleiner."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mag mijn baas mij verplichten om een mondkapje op te doen?

Hij benadrukt dan ook dat een spatkap niet beter beschermt dan een mondkapje. "De druppels kunnen langs de kap op je gezicht komen. Dat risico neemt af als je een mondkapje eronder draagt. Dus als je een spatkap draagt, moet je dit altijd in combinatie doen met een neusmondmasker."

Het RIVM neemt geen standpunt in over de spatkappen. "Er zijn geen normen vastgesteld waar niet-medische mondkapjes aan moeten voldoen. Voor spatkappen is dus geen eis", zegt woordvoerder Harald Wychgel.

Voorstander mondkapje

De hoogleraar blijft voorstander van het dragen van een mondkapje. "Het geeft de beste bescherming. Dus draag een neusmondmasker en let op die anderhalve meter afstand."

Want ook een mondkapje kan voor schijnveiligheid zorgen. "Mensen denken soms dat ze geen afstand meer hoeven houden, omdat ze een mondkapje dragen. Dat is absoluut niet zo."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore