Minder opdrachten in 2021

'Bouw vreest massaontslagen door stikstofbeperkingen'

26 oktober 2020 08:23
'De bouw kan juist een stimulans voor de economie zijn.' Beeld © ANP, Robin Utrecht

Bouwbedrijven zijn bang dat er een kaalslag komt doordat het de overheid nog steeds niet is gelukt om voor nieuwe infrastructuurprojecten stikstofruimte te creëren. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland, voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland en voorzitter Bernard Wientjes van de Bouwagenda waarschuwen hiervoor in de krant.

Er komen minder infraprojecten op de markt omdat er geen vergunningen worden verleend. Volgend jaar zullen de opdrachten daardoor opdrogen, temeer omdat lagere overheden inmiddels ook het mes zetten in wegenonderhoud en -aanleg vanwege de coronacrisis, schrijft het FD.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet trekt miljard uit om stilvallen bouw door stikstof te voorkomen

'Politiek moet tij keren'

Volgens Verhagen liggen bij sommige bouwers de sociale plannen voor het lozen van personeel al klaar. Verhagen, Terpstra en Wientjes willen dat de politiek het tij keert, zeggen ze tegen de krant.

Dat zou moeten gebeuren bij de behandeling van de nieuwe stikstofwet die minister van Landbouw Carola Schouten naar het parlement heeft gestuurd. Daarin is ruimte gecreëerd voor kleinere woningbouwprojecten en er komt geld voor emissieloos materieel, maar voor infrastructuurprojecten is niets geregeld.

De drie vinden dat landbouw, industrie en vervoer hun bijdrage moeten leveren om het probleem op te lossen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore