Onderwijskwaliteit

Amper stages en onmogelijk online: mbo lijdt zwaar onder crisis

26 oktober 2020 06:14 Aangepast: 26 oktober 2020 11:13
Beeld ter illustratie: studenten op het ROC van Twente krijgen praktijkles. Beeld © ANP

Door de coronacrisis staat de onderwijskwaliteit op het mbo onder enorme druk. De half miljoen mbo-studenten in Nederland worden harder geraakt dan studenten in andere onderwijssectoren, omdat online lessen vaak niet geschikt zijn en er amper stageplekken beschikbaar komen.

Daarvoor waarschuwt de MBO Raad vandaag in Trouw. De voorzitter van de Raad, Adnan Tekin, slaakt in de krant een noodkreet: "Wij zakken door het ijs".

Anderhalvemetermaatregel

Mbo-instellingen hebben zich, net als de rest van Nederland, aan de anderhalvemetermaatregel te houden. Dat blijkt echter lastig, vooral bij de vele praktische opleidingen.

Moeilijk in coronatijd maar toch gevonden

Mbo'ers hebben de grootste moeite om stageplekken te vinden. Zo ook Nathanysia.

"Het hart van het mbo is het praktijkonderwijs", vertelt Tekin. "Daarom is het zo wrang dat we 30 procent fysiek onderwijs kunnen geven, en 70 procent online. Die verhouding zou eigenlijk andersom moeten zijn."

Tekort aan stageplekken

Een ander probleem is het enorme tekort aan stageplekken. Vorige maand werd al duidelijk dat er een tekort is van 21.000 stageplaatsen. Minister van Engelshoven van Onderwijs en MKB-Nederland deden daarom al een oproep aan bedrijven: denk creatief na en help mbo-leerlingen aan een stage.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oproep aan bedrijven: blijf mbo-student stageplek bieden

"Het mbo heeft eigenlijk een soort huwelijk met het bedrijfsleven: we kunnen niet zonder elkaar", vertelt Tekin aan de krant. "Als het met de sectoren slecht gaat, voelen wij dat ook. Dus als er een crisis is, komt dat in het mbo dubbel zo hard aan."

'Lopen op eieren'

De voorzitter van de MBO Raad vraagt zich daarom af of de gemaakte afspraken over onderwijskwaliteit nog wel na te komen zijn. "Helemaal als het einde van de situatie nog niet in zicht is. We hebben het lang volgehouden, maar lopen nu op eieren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Studenten lopen studievertraging op door groot tekort aan stageplekken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore