Nu echt voorbij

Laatste 747 van KLM landt op Schiphol, zien ook vliegtuigspotters

26 oktober 2020 01:12 Aangepast: 26 oktober 2020 01:32
Een Boeing 747-400 van KLM landt (nu echt) voor de laatste keer op Schiphol. Beeld © ANP

De allerlaatste Boeing 747 van KLM landde gisteravond rond 20.30 uur op Schiphol. Eerder dit jaar deed KLM ook al een 'allerlaatste' vlucht met het toestel, maar vervolgens werd de iconische Jumbojet toch weer in gebruik genomen. Bij de landing waren gisteren ook vliegtuigspotters aanwezig, ondanks oproepen om weg te blijven.

De burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer, Marianne Schuurmans, deed er alles aan om te voorkomen dat vliegtuigspotters naar de landing van de allerlaatste 747 zouden komen kijken.

Gelijk boetes

Zo sloot ze spottersplaatsen af met hekken en werd de landing van het toestel uitgezonden via een livestream. Ook waarschuwde Schuurmans inwoners van de gemeente: er worden gelijk boetes uitgedeeld aan wie de coronamaatregelen overtreedt. Die mededeling was ook op matrixborden te lezen. 

Toch hielpen al die maatregelen niet. Gisteren verzamelden tientallen vliegtuigspotters zich net buiten het plaatsje Boesingheliede op de openbare weg, waar de politie volgens het Parool niet in kon grijpen.

Vanuit Shanghai

Daar zagen zij rond 20.30 uur de allerlaatste Boeing 747-400 van KLM landen op Schiphol. Het toestel was eerder vertrokken vanuit Shanghai.

Vliegtuigspotters zien de Boeing van KLM voor de laatste keer op Schiphol landen. Vliegtuigspotters zien de Boeing van KLM voor de laatste keer op Schiphol landen.

In maart deed KLM ook al een 'allerlaatste' vlucht met een 747. Het toestel zou volgend jaar pas uit de vloot worden gehaald, maar vanwege de coronacrisis besloot KLM de tien overgebleven 747's eerder aan de grond te zetten.

Het toestel heeft een extra dek aan de voorkant, en dus ruimte voor veel passagiers en vracht. Dat zorgde er echter ook voor dat het toestel duur was in gebruik.

Triest en pijnlijk

Achteraf was dat toch niet de laatste landing, want KLM besloot een aantal 747's langer te laten doorvliegen voor een speciale vrachtverbinding tussen Amsterdam en China.

KLM-topman Pieter Elbers zei eerder al dat de luchtvaartmaatschappij het afscheid van het toestel normaal gesproken groots zou vieren. Dat dit nu door de coronacrisis niet kan is 'triest' en doet 'pijn', vertelde hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore