Ga naar de inhoud
Catshuisoverleg

Kabinet wacht nog met strengere coronamaatregelen: 'Meer tijd nodig'

Jaap van Dissel bij het Catshuis. Beeld © ANP

Het kabinet wacht nog met het invoeren van strengere coronamaatregelen, zo blijkt na afloop van overleg in het Catshuis. Er is meer tijd nodig, zeggen bronnen tegen onze politieke redactie. Volgens experts is er een klein beetje hoop: deze week zou het effect van de 'gedeeltelijke lockdown' zichtbaar moeten worden.

Premier Rutte en de meest betrokken ministers hebben samen met experts de coronacrisis besproken.

De analyse van de experts van het RIVM is dat de huidige maatregelen effect hebben. In de loop van volgende week zou afvlakking of zelfs een daling in het aantal besmettingen zichtbaar moeten worden. Dat geeft het kabinet beetje hoop en dus is het nu te vroeg om nu al allerlei nieuwe strengere maatregelen in gang te zetten. 

Onontkoombaar

Mocht de daling in de besmettingscijfers komende week toch uitblijven, dan lijken strengere maatregelen onontkoombaar. In de eerder gepubliceerde routekaart van het kabinet staan al enkele zwaardere maatregelen aangekondigd, zoals het verder beperken van de maximale groepsgrootte.

Ook kan nog worden besloten het hoger onderwijs alleen nog online te laten plaatsvinden en mag het openbaar vervoer opnieuw alleen voor noodzakelijke reizen worden gebruikt.

Een
Lees ook:
Een complete lockdown, wat zou dat betekenen voor jou?

"Er is meer tijd nodig, men is nog niet zeker genoeg over nieuwe maatregelen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Aanstaande dinsdag zou een logisch moment zijn voor een nieuwe persconferentie. Rutte en De Jonge zullen vast de pers te woord staan, maar het is nu niet de verwachting dat er een grote persconferentie komt met een heleboel nieuwe maatregelen."    

Dit dorp ging vrijwillig in lockdown: 'Niet prettig, wel nodig'

01:56
Bron: RTL Nieuws