300 bezoekers

Bezoeker van illegaal feest in Hilversum: 'Snap dat mensen het onverantwoordelijk vinden'

25 oktober 2020 15:15 Aangepast: 25 oktober 2020 15:32
Beeld © Caspar Huurdeman

'Onbegrijpelijk en onverantwoord', andere woorden had de politie Hilversum niet voor de massa hossende feestgangers die ze vanochtend om 02.00 uur aantroffen. Een bezoeker van het feest heeft er wel andere woorden voor: "De sfeer was goed, tot de politie kwam."

De feestganger (naam bekend bij de redactie) vertelt aan RTL Nieuws dat het eigenlijk een 'ouderwets feest' was, zoals voor coronatijd. "Er was een klein aantal mensen dat een mondkapje droeg, maar verder was het zoals voor corona." 

Lopen naar de feestlocatie

In details wil de bezoeker niet treden, omdat het organiseren van een feest in de huidige omstandigheden niet mag. Maar ze legt uit dat iedereen zich kon opgeven voor het feest. Vervolgens kreeg iedereen een halfuur tot een uur van tevoren een locatie van de verzamelplek toegestuurd. "Ik kreeg deze locatie via via. Vanaf deze verzamelplek liepen wij met een grote groep naar de feestlocatie."

Zo ging het eraan toe op het illegale feest in Hilversum

"Waar is dat feestje, hier is dat feestje", zongen honderden mensen vannacht bij het illegale feest.

Het feest werd gehouden op het bouwterrein van de HOV-lijn bij Anna's Hoeve, een natuurgebied bij Hilversum en Laren. De politie meldde dat er minstens 300 bezoekers op af waren gekomen. De feestganger die RTL Nieuws sprak, bevestigt dit. "Ik denk dat we inderdaad met minstens 300 mensen waren, als het er niet meer waren. Maar dat is op zo'n moment lastig inschatten."

Goede sfeer

Hoe was het om een 'ouderwets feest' te vieren? "De sfeer was heel goed." Natuurlijk was niet alles hetzelfde, zo was er geen bar. "Ik had zelf een flesje drinken meegenomen, maar volgens mij was het ook mogelijk om ergens een flesje water te kopen." 

De feestganger legt uit dat ze bij haar eigen groepje bleef. "Ik was met hen in één auto gekomen, van die groep hield ik dus geen anderhalve meter afstand." Overigens was er op het terrein wel de mogelijkheid om anderhalve meter afstand te houden, als je dat wilde, volgens de bezoeker. "En dat deed ik ook van mensen buiten mijn groepje."

Er lagen bergen aan plastic afval, ballonnen en lachgaspatronen. Er lagen bergen aan plastic afval, ballonnen en lachgaspatronen.

Op de foto's van het terrein na het feest, is te zien dat er enorm veel lachgaspatronen en -ballonnen lagen. "Er werd inderdaad lachgas gebruikt, maar ik gebruikte het niet en de groep met wie ik was ook niet."

'Politie, politie'

Op beelden is te zien dat er flink werd gefeest. "Tot de politie kwam. Ik was op dat moment in gesprek met iemand, en toen zag ik ineens felle lampen. 'Politie, politie', hoorde ik mensen schreeuwen. Toen ben ik weggerend." 

Iedereen stoof alle kanten uit. "Daar schrik je wel even van, maar gelukkig raakte niemand echt in paniek, waardoor iedereen kon blijven rennen of lopen. Ik heb niet gezien dat mensen op de grond vielen."

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Meer dan 50.000 nieuwe besmettingen in één dag in Frankrijk

De politie hield twee mensen aan: de dj van het evenement en een vrouw die een agent schopte. Het is onbekend of er meer aanhoudingen zijn verricht of boetes zijn uitgedeeld.

Vanmorgen stroomden de reacties op het feest binnen. Politie Hilversum noemde het onverantwoord en onbegrijpelijk. Wijkagent Inge vindt het feest asociaal en respectloos. En dan hebben we het nog niet eens over de reacties op sociale media. 

'Mijn keuze om wél te gaan'

"Tuurlijk snap ik dat sommige mensen het onverantwoordelijk vinden, en die mening mogen ze ook uitspreken", zegt de bezoeker. "Maar het was mijn keuze om wél te gaan. Ik ben niet bang voor het virus en nam de maatregelen ook niet in overweging om wel of niet naar het feest te gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Onbegrijpelijk en onverantwoord': politie boos om illegaal feest met 300 bezoekers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore