Klok verzetten

Een uurtje extra slaap: de wintertijd is vannacht ingegaan

24 oktober 2020 23:39 Aangepast: 25 oktober 2020 06:24
Beeld © iStock

Niet vergeten: de klok ging vannacht een uur achteruit. Om 03.00 uur was het plotseling 02.00 uur en toen ging dus de wintertijd in. Een uurtje extra slaap dus - hoewel mensen met kleine kinderen daar misschien anders over denken.

Voor sommige klokken is dat verzetten overigens nog een hele klus. De Nederlandse klokkenspecialist Fjodor van den Broek heeft dit weekend naar eigen inschatting zestien uur nodig om te zorgen dat alle vierhonderd uurwerken van het Britse Windsor Castle weer de juiste tijd aangeven.

Afgestudeerd klokkenspecialist

Van den Broek is sinds een jaar in dienst van de Royal Collection Trust dat namens koningin Elizabeth het kasteel beheert. De klokkenspecialist studeerde in 2015 af aan de opleiding uurwerktechniek van de Vakschool Schoonhoven, met als specialisatie het restaureren van antieke klokken. Precies de soort achtergrond die goed van pas komt in Windsor Castle.

De afgelopen jaren was er discussie over het stoppen van het verzetten van de klok, elk half jaar. Een meerderheid van het Europees Parlement wil er vanaf in 2021, volgend jaar dus. Maar dat betekent niet, dat het dan al gebeurt.

Afschaffen van de zomertijd?

De EU-lidstaten kunnen namelijk zelf bepalen of zij daarna permanent op zomer- of wintertijd overschakelen, maar het parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een wirwar aan verschillende tijden ontstaat. Premier Rutte had twee jaar geleden al laten weten dat hij in ieder geval samen met de buurlanden van Nederland dezelfde tijd wil hanteren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Om 5 uur naast je bed door wintertijd: kinderen houden geen rekening met de fysieke klok

Minister Ollongren heeft onderzoek laten doen naar de voor- en nadelen van zowel de zomer- als wintertijd. Daaruit bleek dat permanente wintertijd gezonder is en permanente zomertijd veiliger in het verkeer.  Voor beide tijden zou dus wat te zeggen zijn. Om een eind aan de discussie te maken, gaf de minister aan dat het verzetten van de klok voorlopig niet gaat veranderen.

Sinds 1977 zomertijd in Nederland

De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht. Dat zou kunnen besparen op verlichting. Tegenstanders betwijfelen dat en veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok.

In Nederland is sinds 1916 sprake van zomertijd al werden daarna verschillende regels gehanteerd. Van 1946 tot en met 1976 was er zelfs helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en gaan we in het laatste weekeinde van oktober weer terug naar de standaardtijd. De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Scrollen, dutjes en niet ontbijten: ook je gedrag overdag bepaalt je slaap

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore