Betekent lage rente

Nederland blijft superkredietwaardig: AAA, oftewel een 10

24 oktober 2020 11:39 Aangepast: 24 oktober 2020 20:30
Nederland is geslaagd voor het examen en krijgt van Fitch een tien voor kredietwaardigheid. Beeld © Marcel Krijgsman / Hollandse Hoogte

Kredietbeoordelaar Fitch blijft Nederland bijzonder kredietwaardig vinden. De rating blijft gehandhaafd op AAA, dat is het hoogste niveau.

Kredietbeoordelaar Fitch blijft de Nederlandse kredietwaardigheid als AAA omschrijven. In schoolcijfers betekent dat een dikke tien.

Ook van de twee andere grote kredietbeoordelaars, Moody's en Standard & Poor's, krijgt Nederland een tien.

Signaal naar beleggers

Fitch is één van de drie grote bedrijven in de wereld die bekijken hoe groot de kans is dat een land of bedrijf dat geld leent dat ook weer, met rente, keurig terugbetaalt.

Het oordeel is belangrijk voor die landen of bedrijven, omdat het een signaal is naar beleggers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Suriname zit aan de grond en kan rente niet meer betalen

Hoge rating, lage rente

Een lage rating betekent namelijk dat de kans groter is dat geldgevers hun geld, of een deel daarvan, niet zullen terugkrijgen. Voor dat risico willen beleggers dan een vergoeding in de vorm van een hogere rente.

Omgekeerd werkt het ook. Als je verwacht dat het (vrijwel) zeker is dat je je geld ook weer terugkrijgt, dan hoeft daar geen hogere rente tegenover te staan. Bedrijven en landen met een hoge rating, zoals Nederland, profiteren dus, doordat ze minder rente hoeven te betalen als ze geld lenen.

Goedkoper lenen dat Italië

Dat blijkt ook wel. Het rendement op een tienjaarsstaatslening van Nederland is min 0,468 procent.

Nederland kan goedkoper lenen dan bijvoorbeeld Spanje, waarvoor het rendement plus 0,2 procent is, of Italië, waarvoor het rendement ruim 0,75 procent is.

Momenteel krijgt Nederland geld toe als het leent, maar dat komt door de abnormale economische situatie, waarbij de ECB na de crisis van 2008/2009 de officiële rente heeft verlaagd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als een land failliet gaat, zijn de gevolgen vaak groot voor de inwoners

'Flexibele economie'

Volgens Fitch heeft Nederland een flexibele, waarde toevoegende en open economie. Verder noemt Fitch de Nederlandse economie effectief.

Door de coronacrisis zal de schuldpositie van Nederland wel stijgen boven het niveau dat een AAA-status rechtvaardigt, aldus Fitch. De kredietbeoordelaar wijst er echter op dat Nederland een sterke staat van dienst heeft op het gebied van gezond begrotingsbeheer.

Schuldratio verlagen

De kredietbeoordelaar denkt dat Nederland zijn schuldratio (de schulden uitgedrukt in het bbp) op de middellange termijn zal weten te stabiliseren of zelfs terugbrengen als de pandemie over zijn hoogtepunt is.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore