Coronademonstranten

Arib wil in gesprek blijven met boze demonstranten: 'Maar dat is niet altijd mogelijk'

23 oktober 2020 21:07 Aangepast: 23 oktober 2020 21:09
Geregeld is er veel politie-inzet rond het Binnenhof bij demonstraties tegen de coronamaatregelen. Beeld © ANP

Kamervoorzitter Khadija Arib zegt in gesprek te willen blijven met de demonstranten die geregeld voor de Tweede Kamer demonstreren en soms zelfs het werk van Kamerleden belemmeren. "Ook met de mensen die zo boos zijn wil ik het gesprek aangaan, maar dat is niet altijd mogelijk."

Het gaat vooral om mensen die zich tegen de coronamaatregelen verzetten.

'Alle hoop op politiek gevestigd'

De taak van Arib als voorzitter in deze onrustige tijd is 'best wel ingewikkeld', zegt ze in de talkshow De Vooravond. "Mensen willen perspectief zien, hoop zien. Ze kijken massaal naar debatten in de Tweede Kamer omdat ze hun volksvertegenwoordigers willen zien en willen horen. Alle hoop is een beetje op de politiek gevestigd, dus die druk voel je ook in de Tweede Kamer."

Zo hard gaat het er soms aan toe:

Al maanden zijn demonstraties tegen de coronamaatregelen aan de orde van de dag. In augustus liep het enorm uit de hand.

Het werk van de Tweede Kamer is nu extra belangrijk, vindt Arib. De Kamervoorzitter heeft bijvoorbeeld aangifte gedaan nadat betogers CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bleven achtervolgen en uitschelden.

Brandbrief

Twee weken geleden schreef Arib een brandbrief aan burgemeester Jan van Zanen van Den Haag, omdat ze vond dat er paal en perk moest worden gesteld aan het aantal demonstraties voor het Kamergebouw, die door Kamerleden soms als intimiderend werden ervaren. Zo moesten Kamerleden meerdere keren het gebouw verlaten via de achteruitgang, of moest er bewaking aan te pas komen voordat ze veilig naar buiten konden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte opgepakt voor bedreigen Kamerlid Omtzigt bij coronademonstratie

"Kamerleden moeten vrij hun werk kunnen doen", zegt Arib. Ze benadrukt dat Nederland 'het meest open parlement ter wereld' kent: "Mensen kunnen naar binnen komen, Kamerleden zijn aanspreekbaar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore