Rechtszaak gestart

Eerste 32 konikpaarden Oostvaardersplassen geslacht

23 oktober 2020 17:27
Konikpaarden in de vangweide (archieffoto). Beeld © ANP

Staatsbosbeheer heeft vandaag 32 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen laten slachten. De dieren maken deel uit van een groep van ruim 150 konikpaarden, die afgelopen maanden in een speciale vangweide zijn gelopen om te worden verwijderd uit het natuurgebied.

Actiegroep Animal Rights wil de slacht van de overige 120 dieren voorkomen en is naar de rechter gestapt. Die doet naar verwachting volgende week uitspraak. Tot die tijd zal Staatsbosbeheer geen actie ondernemen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Raad van State: afschot van edelherten in Oostvaardersplassen mag wél

Staatsbosbeheer wil de 150 dieren uit het gebied hebben omdat het er te veel zijn. Omdat er geen geschikte nieuwe plek voor de dieren is gevonden, zullen ze worden geslacht.

Ruimte voor 1100 grazers

Staatsbosbeheer zegt dat het nodig is om konikpaarden naar de slachterij te brengen, omdat in de Oostvaardersplassen maximaal ruimte is voor ongeveer 1100 grote grazers. Er lopen nu te veel herten, runderen en paarden rond.

Konikpaarden uit Oostvaardersplassen verzwakt in Spanje

Het gaat niet goed met veel konikpaarden die in maart vanuit de Oostvaardersplassen naar Spanje zijn gebracht. Dat zegt een stichting die zich inzet voor de dieren. Op beelden is te zien dat sommige dieren heel mager zijn.

Er is gezocht naar een andere plek voor de paarden, zoals vorig jaar nog werd gevonden in Spanje, maar dat is dit keer niet gelukt. Daarom worden de dieren afgemaakt. Geschikt vlees wordt aangeboden voor consumptie.

Eind deze maand worden opnieuw alle grazers in het natuurgebied geteld. Daarna volgt ook afschot van edelherten en heckrunderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore