Kerst in coronatijd

Nederland worstelt met feestdagen: 'Belangrijkste kerst in jaren'

24 oktober 2020 16:03
In Almelo zijn de huizen nu al in de kerstsferen Beeld © ANP

Ook in het vreemde jaar dat 2020 tot nu toe is, wordt het aan het einde gewoon weer kerst. Normaal kan de voorpret nu al voorzichtig beginnen, maar dit jaar ligt het allemaal een stuk ingewikkelder. Een lange tafel met familie of grootouders bezoeken is ineens niet meer vanzelfsprekend.

Het duurt natuurlijk nog even, toch weten we dat het coronavirus ook tegen de kerst nog onder ons zal zijn. Daarom worstelen Nederlanders met de plannen voor één van onze favoriete feestdagen. Uit een enquête van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws blijkt zelfs dat iets minder dan een derde van de Nederlanders, 29 procent, door corona opkijkt tegen de feestdagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inkopen voor de feestdagen? Daar moet je nu al over nadenken

De helft van de mensen durft ook nog geen plannen te maken voor het einde van het jaar, omdat het allemaal zo onzeker is op dit moment. Met name de ouderen vinden dit ingewikkeld. Ook al durft lang nog niet iedereen concrete plannen te maken, 53 procent van de mensen weet wel al dat het dit jaar anders gaat worden dan normaal. Vooral met minder mensen, geven de respondenten aan.

Kerst in coronatijd: dit doen Nederlanders

  • 69 procent van de mensen vindt het vieren van de feestdagen heel belangrijk 
  • 29 procent van de mensen ziet op tegen de feestdagen door corona
  • Een kleine meerderheid, 53 procent, viert kerst dit jaar anders dan andere jaren. Van deze groep is in totaal 64 procent van plan om het met minder mensen te vieren, bij jongeren is dit zelfs 74 procent 
  • 34 procent vindt het erg om kerst niet met de hele familie te vieren, 13 procent noemt dit zelfs 'heel erg' 
  • Iets minder dan de helft, 45 procent, durft nog niks te plannen 

Dit onderzoek is uitgevoerd door DVJ Insights onder 500 mensen, representatief voor de bevolking op leeftijd, geslacht, regio en opleiding. 

Thuisblijven of niet? 

We vroegen ook op Facebook naar jullie plannen, of het uitblijven hiervan, en kregen bijna 1500 reacties. Mensen bleken erg verschillend over de feestdagen te denken. Sommigen blijven lekker met het gezin thuis of passen zich aan, anderen willen zich niet laten leiden door het coronavirus.

"Ik doe hetzelfde als normaal en er is niemand die dat verstoort", schrijft Patrick in een reactie. Hilda staat er heel anders in en schrijft: "Gewoon thuis, verder niks. Wij houden ons aan de regels, gezondheid is zo veel belangrijker."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veilig de feestdagen in dankzij 'adventsquarantaine'

Sunniva zal het wel vieren, maar een stuk soberder dan normaal: "Normaal altijd met de hele familie samenzijn en samen eten, maar dit jaar niet. Het zal wel even wennen zijn." En zo zijn er meer mensen die het jammer vinden, maar wel aanpassingen doen.

Een andere groep wacht nog een tijdje, omdat er zoveel onzeker is. "Ik heb geleerd om maar niks meer te plannen", schrijft Maartje. "Want als je denk dat het weer kan, loopt het weer in de soep."

Winterbarbecue

Maar er wordt ook hard aan creatieve oplossingen gewerkt. Zo wil Monique Caspers een winterbarbecue houden in haar achtertuin. Voor tien mensen, als de maatregelen het toelaten. "We hebben een praktische tuin waarin we meerdere zitjes kunnen creëren en mijn man houdt van barbecueën. Zo kunnen we toch samenzijn", zegt ze tegen RTL Nieuws.

Monique viert het jaarlijks met een vaste groep, en die beginnen ook enthousiast te worden voor haar plan. Vrienden zoeken gelijk in hun berging naar vuurkorven en statafels, vertelt ze. "Al moeten we in ons skipak staan met een wintermuts op, als we maar bij elkaar kunnen zijn."

Monique en haar man Monique en haar man

Door corona was de voorpret een tijdje weg, maar inmiddels heeft Monique weer heel veel zin in de kerst. "Dit is juist het jaar om stil te staan bij de essentie van kerst: met dierbaren kunnen zijn. En ik moet eerlijk zeggen: buiten staan met een vuurkorf en glühwein geeft wel een echt wintergevoel. Dat is misschien nog wel leuker dan met zijn allen binnen zitten in galakleding."

En als het allemaal niet door kan gaan vanwege het virus? Dan heeft de creatieve Monique nog wel een ander plan: "In december elk weekend kerst vieren, en elke keer twee mensen uitnodigen. Dan heb je nog betere gesprekken ook, omdat je echt tijd hebt om iedereen te spreken."

Nu al kerstshows: 'Ik word er emotioneel van'

Om de drukte te spreiden, begonnen tuincentra dit jaar extra vroeg aan hun kerstshows. Kerstfan Ineke Walraven vindt het allemaal prima, want zij kan nu al haar winkelkarretje volladen.

Kerst is broodnodig

Hoe het ook loopt met corona, uit het onderzoek van RTL Nieuws blijkt ook dat mensen gewoon heel erg gehecht zijn aan deze feestdag. 47 procent geeft aan het erg of heel erg te vinden als het dit jaar niet met hele familie kan.

En dat is niet heel gek, zegt psycholoog Steven Pont. Hij denkt dat het zomaar eens de belangrijkste kerst in jaren kan zijn voor veel mensen. "Tradities zijn heel belangrijk voor je identiteit. Het is een uiting van de groep waar je bij hoort, en ieder mens heeft het nodig om ergens bij te horen." Of het nou een gezin, familie of geloofsgroep is, kerst geeft ons een broodnodig gevoel van verbondenheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies Red Team: 4 weken strenge lockdown, het liefst vandaag nog

"Als je dit jaar niet mee kunt doen, ook al is het om de beste redenen, dan nog voelt dat verschrikkelijk." Toch zou Pont aanraden om vooral te kijken wat er straks wél mogelijk is, en niet alleen maar bezig te zijn hoe leuk kerst had kunnen zijn zonder corona. "Slachtoffer zijn overkomt je, maar de slachtofferrol neem je aan."

Hoe een leuke kerst er binnen de beperkingen uitziet, is voor iedereen anders, maar volgens Pont is het belangrijk dat je in ieder geval je best doet om er wat van te maken. "Of het nou met je familie zoomen, op de bank zitten met een zak chips of een strandwandeling is, doe in ieder geval iets. Dan ben jij de baas over de situatie en is de situatie dat niet van jou."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore