Grote gevolgen

Nog strengere maatregelen, een lockdown? 'Dat trekken we niet'

23 oktober 2020 19:02 Aangepast: 23 oktober 2020 21:11
Archieffoto. Krijgen we weer uitgestorven straten als Nederland op slot moet? Beeld © ANP

Het aantal coronabesmettingen stijgt nog altijd gestaag door, en dus wordt er steeds harder geroepen om strengere maatregelen in Nederland. Wat zijn de gevolgen als het land nog verder op slot gaat?

Vandaag zei Rutte in een persconferentie dat alle scenario's nog open liggen. Op mogelijk strengere maatregelen wilde hij niet vooruitlopen. Waarschijnlijk komt er dinsdag een nieuwe persconferentie.

Veel mensen in het land houden hun hart vast. Maar een lockdown zoals die in het voorjaar in sommige landen werd gehouden, waarbij bewoners nauwelijks hun huis mogen verlaten, ligt niet voor de hand.

In de 'routekaart' die de Rijksoverheid heeft gepubliceerd zijn wel een aantal maatregelen genoemd die in een volgende fase ingevoerd zouden kunnen worden.

Alleen online les in mbo, hbo en universiteit

Zo zou het kunnen dat mbo- en hbo-instellingen en universiteiten de deuren weer moeten sluiten: zij mogen dan alleen nog online les geven.

Dat is het schrikbeeld van veel studenten: "De situatie is nu al heel nijpend", zegt Lyle Muns, voorzitter van de Landelijkse Studentenvakbond. "Wij maken ons door het vele online onderwijs zorgen over de kwaliteit van het onderwijs en ook het welzijn van studenten staat onder druk. Als het beetje fysiek onderwijs dat er nu is ook verdwijnt, is het de vraag of mensen nog wel gemotiveerd blijven voor hun studie."

Bovendien is het fysieke onderwijs een van de weinige kansen op sociaal contact, zegt Muns. "Het hele sociale leven ligt stil, mensen zitten veel thuis. In het onderwijs hebben studenten nog een beetje interactie met elkaar. Als dat ook wegvalt, blijft er wel heel weinig over. In de eerste golf zagen we al veel studenten met mentale problemen, zoals eenzaamheid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacampagne voor jongeren: 'Andere benadering nodig'

Ook de onderwijsinstellingen zien het niet zitten weer dicht te moeten. Zo laat universiteitenkoepel VSNU weten: "Als fysiek niet meer door kan gaan, moeten werkcolleges, tentamens en practica weer omgezet worden naar online onderwijs. Dat kan meer studievertraging van studenten betekenen, een nog hogere werkdruk bij docenten en andere medewerkers en een aanslag op het welzijn van de hele academische gemeenschap."

Niet meer op bezoek

Momenteel mag je thuis (beperkt) bezoek ontvangen: maximaal drie personen uit een ander huishouden, en maximaal één bezoek per dag. Als er een echt lockdown zou komen, mogen zulke bezoeken aan vrienden en familie helemaal niet meer. Vooral bij ouderen ligt het risico op eenzaamheid op de loer.

"We zijn dan ook geen voorstander van strengere maatregelen zoals het Red Team dat voorstelt", zegt ouderenbond ANBO. "We hebben in de eerste coronagolf gezien dat de fysieke en mentale gevolgen voor ouderen echt groot zijn."

Veel ouderen gaan alleen nog naar buiten om boodschappen te doen, zegt ANBO. Veel ouderen gaan alleen nog naar buiten om boodschappen te doen, zegt ANBO.

Uit een onderzoek dat ANBO deed, bleek dat de meeste senioren zich sowieso al isoleren, waardoor ze uit zichzelf al in een soort lockdown leven. Dat is niet gezond, stelt de bond: "Mensen bewegen minder waardoor ze strammer worden, eerder kunnen vallen en misschien iets breken. Daarnaast zien we toenemende eenzaamheid en sociaal isolement onder ouderen."

Ook wil de bond absoluut niet dat er weer een bezoekverbod komt in verpleeghuizen. "We willen voorkomen dat ouderen in hun laatste levensfase hun familie niet meer mogen zien." Rutte heeft al wel aangegeven dat de kans heel klein is dat dat gaat gebeuren.

Alleen noodzakelijke reizen in het OV

Nog een maatregel uit de routekaart: bij een lockdown mag het openbaar vervoer alleen nog gebruikt worden voor noodzakelijke reizen. Die regel gold dit voorjaar ook al, maar dit zou tegen het zere been van reizigersorganisatie Rover zijn: "Het is heel moeilijk te bepalen wat een noodzakelijke reis is", zegt een woordvoerder van Rover. "Is dat alleen voor je werk? Of is het ook een noodzakelijke reis als je thuis gillend gek wordt en even naar het bos wil?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Buschauffeurs adviseren om corona-app uit te zetten is niet verstandig'

Bovendien is zo'n regel helemaal niet nodig, stelt Rover. "Mensen haken nu al massaal af, het ov-gebruik is maar 40 procent van normaal. Mensen gebruiken het ov dus al niet voor de lol. Er is momenteel genoeg ruimte in de bus of de trein. Het zou als een straf voor goed gedrag voelen als er zo'n regel komt."

Niet meer binnen sporten

Ook een verbod op sportactiviteiten binnen staat in de routekaart van het kabinet. En dus maken ook sportscholen zich grote zorgen, zegt Ronald Wouters, directeur van branchevereniging NL Actief.

"We proberen de situatie zo goed mogelijk in de gaten te houden, maar er zijn veel vragen. We weten niet wat er gaat gebeuren."

Begin dit jaar moesten de sportscholen ook dicht. Wouters: "Toen hebben veel scholen buitenactiviteiten georganiseerd, maar dat is qua weer nu niet mogelijk. Bovendien: het grootste deel van de leden is tijdens de eerste lockdown contributie blijven betalen. Veel ondernemers geven nu korting, om die contributie terug te betalen."

Ook sporten moet met anderhalve meter afstand Ook sporten moet met anderhalve meter afstand

Daardoor komt de klap voor die sportscholen nu pas, stelt Wouters. "We hebben berekend dat ondernemers gemiddeld tot april volgend jaar in het rood staan. En dat is ervan uitgaand dat we nu niet wéér dicht moeten."

Niet reizen en geen bijeenkomsten

Ook bijeenkomsten zijn niet meer toegestaan, als er een echte lockdown komt. Nu mogen er nog maximaal 30 mensen bij elkaar komen, als er vaste zitplaatsen zijn en er gereserveerd kan worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om toneel- en filmvoorstellingen.

Het reisadvies zou een stuk strenger worden: ook naar 'gele' gebieden zijn dan alleen noodzakelijke reizen toegestaan.

Gaat dat gebeuren?

Of we echt in zo'n lockdown terechtkomen is maar zeer de vraag.

Veel hangt af van hoe het aantal besmettingen zich de komende dagen ontwikkelt, omdat het resultaat van de strengere maatregelen dan pas terug te zien is in de cijfers.

Er is ook niet vastgelegd bij welke aantallen een lockdown aan de orde is. Daar moet het kabinet uiteindelijk over beslissen.

Coronapatiënt Egbert keek de dood in de ogen: 'Nooit verwacht mijn gezin terug te zien'

Twee weken geleden sprak RTL Nieuws op de intensive care van het ziekenhuis in Dordrecht met coronapatiënt Egbert (57). Kort daarna werd hij in slaap gebracht. Nu is Egbert gelukkig weer aanspree

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore