Zij stierven door corona

'Opa was 97: een mooie leeftijd, toch ben ik boos dat het zo moest gaan'

02 november 2020 11:09 Aangepast: 02 november 2020 11:36

Ook tijdens de tweede golf overlijden er honderden mensen door corona. In deze serie portretteert RTL Nieuws mensen achter de coronacijfers. We laten nabestaanden aan het woord over hun geliefden. Deze keer een eerbetoon aan Jan Leendert van Spanje (97) uit Numansdorp.

Kleindochter Martine:

"Tijdens de eerste golf wist het verzorgingshuis waar opa woonde corona buiten de deur te houden, maar helaas is dat tijdens de tweede golf niet gelukt. Aan het personeel heeft dat niet gelegen, zij droegen altijd mondkapjes, hadden handschoenen aan en hielden zich aan alle regels. We denken daarom dat een besmette bezoeker geen mondkapje heeft gedragen, terwijl dat wel werd geadviseerd.

Inmiddels zijn er zeven bewoners overleden in een paar weken tijd, onder wie ook mijn opa."

Opa Jan Leendert samen met Martine Opa Jan Leendert samen met Martine

"Twee jaar geleden kwam opa in het verzorgingshuis terecht omdat hij dement werd. Die dementie nam toe, zo wist hij bijvoorbeeld ook niet dat er überhaupt corona bestond in Nederland. Maar ondanks de alzheimer was hij fysiek heel sterk en kerngezond. Hij had buiten dat dus geen onderliggend lijden en hij zei daarom altijd dat hij ouder dan honderd jaar zou worden.

Maar toen ik hoorde dat het coronavirus het verzorgingshuis was binnengedrongen, schrok ik al heel erg. Ik hoopte nog dat het opa zou overslaan, maar donderdag 8 oktober belde de verpleegster al op dat hij verkouden was geworden. Op vrijdag kreeg hij een test en zondag kwam de uitslag: besmet met het virus.

Diezelfde dag moesten we afscheid komen nemen, het ging zo verschrikkelijk snel. Hij had flinke koorts dat alleen maar erger werd, was heel benauwd en lag te happen naar adem."

"Uiteindelijk stierf opa op maandag, vier dagen nadat hij verkouden was geworden. Ik was er als enige bij."

"Uiteindelijk stierf opa op maandag, vier dagen nadat hij verkouden was geworden. Ik was er als enige bij, omdat mijn moeder samen met oma net even weg waren gegaan. Ik denk dat het juist daarom op dat moment gebeurde: opa zag oma gaan, het was voor hem goed zo.

Oma was al 73 jaar samen met hem, ze waren 67 jaar getrouwd en gek op elkaar. Hij herkende haar, ondanks zijn dementie, nog iedere dag. Het was voor mij die dag dan ook heel moeilijk om aan haar te vertellen dat opa was overleden.

Natuurlijk was hij al oud, ik heb er daarom vrede mee dat hij is gestorven. Maar het had niet op deze manier moeten gaan, en daarom ben ik tegelijkertijd zo ontzettend boos."

Martine, samen met partner Reza Martine, samen met partner Reza

Partner Reza vult aan:

"Opa zat niet elk weekend op het terras te feesten, hij woonde in een veilige omgeving waar hij beschermd zou worden. Maar omdat iemand zich niet aan de regels heeft gehouden, omdat iemand vond dat een mondkapje blijkbaar niet nodig was, is het virus toch bij hem terecht gekomen.

Dat mensen zich niet aan die regels houden, komt in mijn ogen door types als Lange Frans, Robert Jensen en Willem Engel. Dat snijdt door mijn ziel en is zo frustrerend. Het zal je eigen opa maar zijn denk ik dan. Iemand die fysiek nog hartstikke gezond was, ouder dan 100 jaar wilde worden, en dan uiteindelijk zo moet gaan: met veel pijn, een dubbele longontsteking en snakkend naar adem.

Dat had niet gehoeven."

Eerbetoon

Elke dag horen we hoeveel mensen er zijn overleden aan het coronavirus. In deze serie portretteert RTL Nieuws mensen achter de cijfers. Nabestaanden kunnen zelf hun geliefde aandragen door een mail te sturen naar eerbetoon@rtl.nl.

Het eerbetoon verschijnt vervolgens op deze pagina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore