Ga naar de inhoud
Terug naar af

Een complete lockdown, wat zou dat betekenen voor jou?

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Het aantal coronabesmettingen blijft toenemen, vandaag meldt het RIVM 10.007 nieuwe positieve coronatests. In zestien Nederlandse veiligheidsregio's is de coronasituatie 'zeer ernstig' op dit moment: het vierde en hoogste risiconiveau op de coronakaart. De laatste en vijfde stap is een complete lockdown: wat staat ons dan te wachten?

Premier Rutte wilde vandaag in de persconferentie nog niets zeggen over aanvullende maatregelen. Het kabinet heeft een zogenoemde routekaart gemaakt. De volgende stap is een complete lockdown.

Of die er gaat komen, is niet de verwachting, maar dit zijn de maatregelen die horen bij die laatste stap en die het kabinet nog zou kunnen nemen:

1. Bezoek

Op dit moment geldt een groepsgrootte van maximaal vier personen. Voor bezoek van familie en vrienden betekent dit dat je met maximaal drie personen van een ander huishouden mag samenzijn en dat maximaal één bezoek per dag mogelijk is.

Bij een complete lockdown wordt de maximale groepsgrootte teruggebracht naar twee personen. Daarnaast wordt het uitnodigen van familie of vrienden afgeraden. Het advies is: blijf thuis.

2. Reizen

Wat betreft het reizen zouden er ook een aantal punten veranderen.

Op dit moment is het dringende advies om de reisbewegingen te beperken, zowel in het binnen- als buitenland. Bij een complete lockdown verandert het 'beperken' in 'vermijden'. Dit betekent dat alleen nog reizen zijn toegestaan die noodzakelijk zijn. Voor het buitenland geldt dat reizen naar gele gebieden vermeden moeten worden.

3. Werk

Thuiswerken was al de norm en blijft de norm, tenzij het niet anders kan. 

4. Scholen

Op dit moment kunnen kinderen en jongeren nog fysiek lessen volgen op de basisscholen en het voortgezet onderwijs. Ook is er sprake van fysiek onderwijs in het mbo, hbo en wo als de basisregels gevolgd kunnen worden. In de praktijk zijn echter veel scholen al overgestapt op online onderwijs.

Bij een complete lockdown zal het mbo, hbo en wo volledig op slot gaan. Er zal dan alleen nog maar sprake zijn van online onderwijs. Bovendien komen er extra maatregelen voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

5. Sportclubs, musea, pretparken

Een dagje uit naar een pretpark, kunst bewonderen in een museum of flink zweten tijdens een sportles: het is nu nog mogelijk. Al zijn er ook op deze plekken beperkingen van toepassing, zoals sportwedstrijden die niet zijn toegestaan. 

Bij een complete lockdown vallen al deze activiteiten in het water. De pretparken, musea, sportclubs, sauna's, zwembaden en seksclubs moeten dicht. Ook zal alle binnensport en teamsport verboden worden. 

6. Winkels

Alle winkels zijn op dit moment geopend. Koopavonden zijn er niet en na 20.00 uur is er een verbod op alcohol in de supermarkten.

Bij een complete lockdown blijven dezelfde regels van kracht. Wel mogen de veiligheidsregio's ervoor kiezen detailhandel, zoals kleding- en schoenenwinkels, te sluiten.

Routekaart
Lees ook:
Routekaart tegen verspreiding coronavirus: 'Volledige lockdown laatste stap'

Risiconiveau's

De veiligheidsregio's kennen verschillende risiconiveaus. Hieronder leggen we kort uit wat deze betekenen:

  • Een regio gaat van 'waakzaam' naar 'zorgelijk' als er in een week meer dan 50 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners zijn. Dit staat gelijk aan het overschrijden van de signaalwaarde van 7 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners.
  • Een regio gaat van 'zorgelijk' naar 'ernstig' als er in een week meer dan 150 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners zijn.
  • Een regio gaat van 'ernstig' naar 'zeer ernstig' als er meer dan 250 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners zijn gedurende een week. Als in meerdere regio's de situatie zeer ernstig is, gelden de zwaarste maatregelen voor het hele land.

Nederland is verdeeld in 25 veiligheidsregio's. Op dit moment hebben zestien veiligheidsregio's in Nederland het risiconiveau 'zeer ernstig': het vierde en hoogste risiconiveau. In zeven veiligheidsregio's is de situatie 'ernstig'. In twee veiligheidsregio's is de situatie 'zorgelijk'. Geen enkele regio heeft meer het laagste niveau, 'waakzaam'. 

Bron: Rijksoverheid

Advies
Lees ook:
Advies Red Team: 4 weken strenge lockdown, het liefst vandaag nog

Coronahaard vlak over de grens: ziekenhuizen Luik in nood

02:03
Het Belgische Luik lijkt de nieuwe coronahoofdstad van Europa te worden. Artsen smeken om hulp, ze kunnen de toestroom aan patiënten niet aan.