Ga naar de inhoud
Cybercrime

Demonstratie bij Jinek: zo makkelijk maken we het hackers

Techjournalist Daniël Verlaan. Beeld © RTL

We zijn vaak niet bijster origineel met het bedenken van wachtwoorden voor onze digitale accounts, en slordig met het beveiligen daarvan. Daniël Verlaan, techjournalist van RTL Nieuws, benadrukt de risico's daarvan in zijn boek 'Ik weet je wachtwoord'. Bij Jinek dook hij in de wachtwoorden van de presentatrice.

In zijn boek beschrijft Verlaan hoe we in veel gevallen niet verder komen dan simpele wachtwoorden als 'Welkom1', 'Hallo' of de naam van onze favoriete voetbalclub. Vaak laten we ze jaren intact, en moeite voor het instellen van een extra beveiliging doen we al helemaal niet. 

Leven verwoesten

"Het is treurig dat we nog steeds denken: mij maken ze niks, ik ben niet interessant", zegt Verlaan aan tafel bij Jinek. "Maar voor een hacker ben je al snel interessant als je een bankrekening en een identiteitsbewijs hebt. Krijgt iemand die in handen dan ben je heel ver van huis. Met een kopie van een paspoort kun je al een leven verwoesten."

Nederlander
Lees ook:
Nederlander hackt Twitteraccount Trump: 'Zijn wachtwoord was maga2020!'

De techjournalist vraagt zich af waarom mensen hun internetveiligheid niet net zo serieus nemen als andere aspecten van hun leven. "Ze grijpen vaak pas in als ze het slachtoffer zijn geweest. Zelfs bij de jeugd zie ik dat nog, dat baart me echt zorgen", zegt Verlaan. "Mensen zijn voorzichtig met hun huis of hun auto, maar waarom niet online?" 

Voorkeur voor dieren

Om zijn punt kracht bij te zetten dook hij met toestemming in de wachtwoorden van Eva Jinek. Of zij zich goed had beveiligd? Helaas. "Je hebt een voorkeur voor wachtwoorden met dieren en cijfers", ontdekte Verlaan. Inmiddels heeft de presentatrice ze aangepast.

Bekijk hier het fragment met Verlaan:

04:29
Willen we ons online leven goed beveiligen, dan zullen we met betere wachtwoorden moeten komen.