Ga naar de inhoud
Dode knobbelzwanen

Vogelgriep aangetroffen: ophokplicht voor commerciële kippenboeren

Er gaat vanaf vannacht 00.00 uur een ophokplicht gelden voor kippen van commerciële kippenboeren. Dat gebeurt nadat er recent zes dode knobbelzwanen in Kockengen in Utrecht werden gevonden. Bij twee van die dieren is vogelgriep vastgesteld.

Het gaat om de hoogpathogene variant (HPAI van het serotype H5N8). Inmiddels wordt ook een dode smient uit dezelfde omgeving getest voor vogelgriep.

Uit Rusland afkomstig

Deskundigen concluderen dat het virus van de besmette knobbelzwanen hoogstwaarschijnlijk uit Rusland afkomstig is en met trekvogels naar Nederland is gebracht. Daar zijn de afgelopen maanden veel meldingen van deze specifieke vogelgriep-variant.

Het risico op een introductie op een pluimveebedrijf zou nu hoog zijn. Reden voor de minister van Landbouw om een landelijke ophokplicht in te stellen voor commercieel gehouden pluimvee. Daarmee wil het ministerie voorkomen dat bedrijven in Nederland besmet raken door virus uit wilde vogels.

Daarnaast worden eendenbedrijven verplicht het strooisel, dat in de stal gebruikt wordt, zo op te slaan dat het ontoegankelijk is voor wilde vogels.

10 miljoen kippen

De maatregel geldt vooral voor vrije-uitloop en biologische pluimveebedrijven, omdat die extra vatbaar zijn voor de vogelgriep. Het gaat dan om 30 procent van de pluimveebedrijven, die in totaal 10 miljoen kippen houden.

De sector laat weten dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Wat
Lees ook:
Wat is vogelgriep eigenlijk en hoe gevaarlijk is die?