De koning te rijk

Deze Nederlanders vieren nog wel vakantie in Griekenland

22 oktober 2020 18:46 Aangepast: 22 oktober 2020 19:56
Jos en Suzanne in Griekenland.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima keerden terug van het Griekse schiereiland Peloponnesos, Jos (27) en Suzanne (26) zitten er nog. Het stel uit Schiedam is voor langere tijd op huwelijksreis en ziet geen reden om terug te gaan. "Het is geel gebied en we houden ons netjes aan de regels."

"Misschien is zijn villa straks vrij", grapte een vriend van het stel toen de koning bekendmaakte zijn vakantie af te breken. Ze bevonden zich op een uur rijden van het vakantiehuis van het koninklijk gezin, toen ze hoorden van de omstreden vakantietrip.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning op vakantie in Griekenland: 'Hij voelt de sfeer in Nederland niet goed aan'

De vakantie zorgde voor een storm van kritiek, die Jos en Suzanne wel begrijpen. "De koning heeft een voorbeeldfunctie. Dan kan het verkeerd vallen als hij in de week van de persconferentie, waarin met klem wordt verzocht zoveel mogelijk thuis te blijven, op vakantie gaat."

Op vakantie

Maar het stel is zelf ook op vakantie op het Griekse schiereiland, hoe zit dat dan? Ze vertrokken in augustus, toen het reizen vanuit de regering niet werd afgeraden. De huwelijksreis stond echter al gepland op het moment dat het coronavirus onder controle leek. Toch was er twijfel: "Je gaat wel nadenken of het slim is om te gaan."

In eerste instantie zou het stel naar Zuid-Amerika reizen, maar die trip werd al snel gecanceld. Dus gingen ze kijken naar andere mogelijkheden. "Het werd een soort ezeltje-prik: kijken welke gebieden nog geel zijn en daartussen kiezen. Dan kom je al snel bij Europa uit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ergernis in Tweede Kamer over vakantie koning Willem-Alexander

De eerste twee maanden zitten erop. Na een rondreis door Italië - 'we stonden op een leeg Sint-Pietersplein in Vaticaanstad' - vlogen ze vijf weken geleden naar Griekenland. Het land waar het koninklijk gezin met het regeringsvliegtuig afgelopen vrijdagmiddag aankwam. Alleen de koning kon op iets minder leuke reacties rekenen dan Jos en Suzanne. "Wij krijgen ook heel soms de opmerking van: hé, pas je wel goed op, maar verder hebben we niet echt negatieve reacties gehad."

Gisteren bood de koning in een videoboodschap zijn excuses aan voor de vakantie.

Geel gebied

De meeste landen in Europa zijn nu oranje gekleurd: dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Voor enkele landen. zoals Griekenland, Italië en Duitsland is het advies 'geel': reizen kan maar er zijn veiligheidsrisico's. "Wij deden dus niet iets wat niet mocht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prinsesjes zijn in Griekenland gebleven

Ook werd toen Jos en Suzanne vertrokken nog niet met klem afgeraden om naar het buitenland op vakantie te gaan. "Qua reizen was toen nog meer mogelijk", zeggen ze. "Bovendien gaan wij niet voor twee weken op vakantie, maar voor een langere tijd. Wij nemen het virus dus niet mee terug naar Nederland."

In Griekenland

In het vakantieland zelf nemen zij ook de nodige maatregelen. Ze zijn zich ervan bewust dat ze het virus ook daar kunnen verspreiden. "We houden ons goed aan de regels en maken weloverwogen keuzes. Zo dragen we vaak een mondkapje op plekken waar het eigenlijk niet hoeft en houden we de app van het ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten."

Ook zoeken Jos en Suzanne de drukte – voor zover die er is – niet op. "We doen veel met z'n tweeën en komen eigenlijk nauwelijks in contact met mensen. We hebben een auto gehuurd en rijden naar mooie plekjes op het schiereiland. Vaak gaan we hiken in een bos en zoeken we een waterval op. De natuur is prachtig hier."

Suzanne tijdens een hike door het bos. Suzanne tijdens een hike door het bos.
Suzanne in het (lege) theater van Epidaurus, het best bewaarde theater uit de Griekse oudheid. Suzanne in het (lege) theater van Epidaurus, het best bewaarde theater uit de Griekse oudheid.

Opvallend vinden zij de leegte op veel plekken, ook al is dit niet geheel onverwacht. "Nergens zijn er rijen en overal kun je direct doorlopen. We hebben foto's op normaal gesproken hele toeristische plekken waar we nu met z'n tweeën opstaan. Dat is een gek gezicht."

Worden er veel vakanties geboekt?

Reisorganisatie Corendon laat weten dat er nauwelijks is geboekt in oktober.

"Dit heeft te maken met aangescherpte maatregelen vanwege corona, zowel in ons eigen land als in de landen waar we vakanties aanbieden. De bestemmingen die vooral worden geboekt zijn onder andere Curaçao en Bonaire", laat een woordvoerder weten.

In Griekenland merken ze dat iedereen zich netjes aan de regels houdt. "Vanaf het moment dat we hier aankwamen, was het heel normaal om een mondkapje te dragen. Het is verplicht in alle overdekte binnenruimten. Ook als je op een terras zit en naar binnen wilt, moet je het mondkapje op."

Ook worden mensen via onder andere borden op straat en spotjes op televisie alert gemaakt op de regels, zegt het stel.

De huwelijksreis

Morgen vliegen ze naar Portugal, maar verder dan een week plannen ze niet vooruit. "We weten nou eenmaal niet hoe de situatie dan is."

Voor nu willen ze vooral genieten van elkaar en deze bijzondere huwelijksreis. "Juist omdat er zo weinig toeristen om ons heen zijn, ervaren we het puur met z'n tweeën."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore