Nieuwjaarsnacht 2019

20 jaar cel en tbs voor doodschieten rapper Feis

22 oktober 2020 13:35 Aangepast: 22 oktober 2020 13:52
Silfano M., de man die rapper Feis doodschoot. Beeld © ANP

Silfano M. (26) is schuldig bevonden aan het doodschieten van de Rotterdamse rapper Feis. De rechtbank in Rotterdam heeft hem een gevangenisstraf van 20 jaar opgelegd en tbs met dwangverpleging voor doodslag en poging tot doodslag.

De rechtbank veroordeelde M. ook voor een beschieting van een auto in Schiedam met daarin een politieagent in opleiding. Een kogel raakte de bestuurdersstoel. De straf is overeenkomstig de eis van het Openbaar Ministerie. 

Broer zwaargewond

De 32-jarige Faisal Mssyeh, de echte naam van de rapper, werd in de nieuwjaarsnacht van 2019 om 04.00 uur ‘s nachts doodgeschoten op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. De broer van de rapper raakte daarbij zwaargewond.

Zeer ernstige feiten

De rechtbank spreekt van zeer ernstige feiten: "De verdachte ging op pad met een vuurwapen op zak en heeft gericht geschoten. De gevolgen zijn verstrekkend voor de slachtoffers en mensen ver daarbuiten die het verdriet voelen. Het roept bovendien gevoelens van onveiligheid op."

Fans herdenken Feis in Rotterdam: 'Dit kunnen we nooit meer goedpraten'

Vele honderden mensen hebben rapper Feis enkele dagen na zijn dood herdacht in Rotterdam. Met toespraken, muziek, witte ballonnen en bloemen. Rapper Feis werd in de nieuwsjaarsnacht 2019 doodgeschoten bij een ruzie.

M. heeft altijd ontkend te hebben geschoten, hoewel meerdere getuigen hem als schutter hebben aangewezen. Hij heeft alleen erkend dat hij in het café was waar een ruzie ontstond. 

Feis liep op krukken en had bij het verlaten van het café extra ruimte nodig. Gedrang bij de deur leidde tot een woordenwisseling. Buiten zijn beide broers vervolgens beschoten. De rechtbank noemde het onbegrijpelijk en onvoorstelbaar dat de verdachte 'bereid is te schieten bij een onbenullige woordenwisseling'.

Doorbraak in 2007

Rapper Feis brak in 2007 door met zijn bijdrage aan de track Klein, Klein Jongetje van mede-Rotterdammer U-Niq. Ook werkte hij samen met rappers als Winne, Ronnie Flex en Kempi. Hij deed ook mee aan het programma Op volle toeren van Ali B, waar hij een nummer van de Nederlandse zangeres Maribelle zong.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Indrukwekkende herdenking voor rapper Feis: 'Het was magisch'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore