Corona zorgt voor piek

Lange rijen voor griepprik: duizenden mensen vissen achter het net

23 oktober 2020 11:52 Aangepast: 23 oktober 2020 12:07
Een lange rij voor de griepprik in Gorssel in de gemeente Lochem. Beeld © Jan Hovers

Een deel van de mensen die komen opdagen voor de jaarlijkse griepprik, staat letterlijk tevergeefs in de rij. Omdat huisartsen niet genoeg vaccins hebben door de enorme vraag, komen de kwetsbaren achterin de rij op een wachtlijst te staan. Het is maar de vraag of ze de griepprik alsnog krijgen.

In een kerk, in een school of in een gymzaal: op verschillende plekken vinden deze dagen vaccinaties plaats tegen de griep. Meestal gebeurt dit gewoon bij de huisartspraktijk, maar dit jaar is alles anders.

"Vanwege corona moesten we het dit jaar uitwijken naar een sporthal", zegt bijvoorbeeld Carolien Blom van huisartsenpraktijk Deneer & van Galen in Dronten. In de huisartspraktijk konden ze de anderhalve meter onvoldoende garanderen.

Gigantische rij

Gevolg: 'gigantische' rijen op straat, zoals Omroep Flevoland gisteren liet zien. De foto's op sociale media bevestigen dit beeld:

Ziekenhuizen ontlasten

In deze tijd willen veel meer mensen een griepprik dan normaal. Om verschillende redenen. Als je een ernstige longontsteking door corona hebt gehad en daarna ook nog griep krijgt, of andersom, dan kan dit een 'behoorlijke aanslag' op je lichaam zijn, aldus het RIVM.

Een nieuwe infectie van een ander virus of bacterie in een al beschadigde long kan tot een ernstiger beloop leiden. Deskundigen raden mensen bovendien aan om de griepprik te halen om zo ziekenhuizen te ontlasten.

Minder verspreiding van griep

Overigens gaan veel deskundigen er ook vanuit dat de coronamaatregelen ook effect hebben op het griepseizoen. Niet knuffelen, vaker handenwassen en afstand lijkt ook een gunstig effect te hebben op de verspreiding van het griepvirus. Uit een Japans onderzoek blijkt dat het griepvirus het lastig heeft dit jaar.

Dat het in Dronten druk zou worden, hadden wel een beetje zien aankomen. Ze hadden een hoop verontruste telefoontjes gekregen. "Maar we mochten niet meer dan 10 procent bestellen boven het aantal dat we vorig jaar hebben gebruikt", vertelt Blom.

Normaal komt de helft opdagen

Dat zit zo: in Nederland krijgt ieder jaar een vastgestelde groep mensen een uitnodiging voor de griepprik. Het gaat om ouderen en mensen met een bepaalde aandoening zoals diabetes of astma. Zes miljoen kwetsbaren krijgen zo'n oproep. Normaal komt ongeveer de helft opdagen.

In Dronten verstuurden ze 2000 oproepen. Net als vorig jaar overigens, toen slechts 800 mensen de griepprik daadwerkelijk kwam halen. "De opkomst is hier altijd slecht", zegt Blom. Dit jaar kreeg de praktijk daarom maar 880 vaccins, inclusief de tien procent extra.

Gisteren was D-day. "Alles is op", zegt Blom. De mensen achteraan in de rij, zo'n 150 mensen, visten achter het net. Deze kwetsbaren staan nu op de wachtlijst voor een volgende lichting in december. "Eerlijk gezegd lijkt het er niet op dat dit genoeg zal zijn. Ze gaan kijken wat er over is in de andere praktijken, maar daar verwacht ik niet veel van."

Op andere plekken, zoals in Lansingerland, waren de vaccins ook op, zoals een raadslid twitterde:

RIVM is bezig met inventarisatie

Het RIVM is nog bezig met een inventarisatie, zegt woordvoerder Jan Brouwer de Koning. "We krijgen ook signalen dat praktijken nog wat over hebben, maar het lijkt er inderdaad op dat de vraag hoger ligt dan het aanbod." En dus zullen niet alle kwetsbaren die een griepprik willen, er ook een krijgen. Produceren van extra vaccins is niet mogelijk.

"We wisten in juni al dat we te weinig zouden hebben", zegt Blom uit Dronten. "Maar ja, de overheid kun je dit ook niet kwalijk nemen. Zij moesten al bestellen voordat corona er was."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Voorrang geven

De Stichting Nationaal Programma Grieppreventie (SNPG) adviseert huisartsen bij tekorten voorrang te geven aan de mensen die de meeste baat zullen hebben bij een vaccinatie. Dit betreft de mensen met een 'medische indicatie en de ouderen binnen de doelgroep, zoals de 70-plussers'.

Gezonde jongeren en volwassenen die tegen betaling ook een griepprik willen halen, hebben waarschijnlijk pech. Een recept halen via de huisarts zal wellicht nog wel lukken, maar de apotheek kan het hoogstwaarschijnlijk niet leveren, simpelweg omdat er niet voldoende vaccins zijn. En dan gaan kwetsbaren en ouderen voor.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore