Verontruste huiseigenaren

Massaal protest tegen ozb-verhogingen om gemeentekas te spekken

22 oktober 2020 09:47 Aangepast: 22 oktober 2020 10:07

Veel gemeenten hebben al aangekondigd de onroerendezaakbelasting (ozb) te zullen verhogen om de tekorten in de begroting te dekken. Dat is tegen het zere been van veel huiseigenaren, die massaal een petitie tegen een ozb-verhoging steunen.

De petitie, in het leven geroepen door Vereniging Eigen Huis (VEH), is al 120.579 keer getekend. De VEH vindt dat het onterecht is dat de ozb wordt verhoogd om de kosten van de gemeente te dekken.

Alleen huiseigenaren betalen

Op die manier betalen volgens de organisatie alleen huiseigenaren mee aan de stijgende zorgkosten van de gemeente. De VEH wil dat de rijksoverheid de gemeenten tegemoet komt en geld geeft.

Wat gaat die enorme stijging van de WOZ ons kosten?

De WOZ-waarde van huizen in ons land is flink gestegen. De gemiddelde waarde komt nu uit op 270.000 euro. In de gemeente Weesp was de stijging het grootst: maar liefst 22 procent. Hoeveel duurder ben je dan uit?

Veel gemeenten geven aan dat ozb-verhoging en het bezuinigen op publieke voorzieningen de enige manieren zijn om meer geld te genereren. Gemeenten zitten in de financiële problemen door de toenemende zorgkosten als gevolg van het coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde? Hier moet je op letten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore