Ga naar de inhoud
Hoogste risiconiveau

Coronasituatie 'zeer ernstig' in nog eens acht Nederlandse regio's

Een medewerker van de GGD Gooi en Vechtstreek. Ook in deze regio is de situatie 'zeer ernstig' Beeld © ANP

In nog eens acht regio's is het aantal coronabesmettingen zo hoog opgelopen dat de situatie er nu 'zeer ernstig' is. Ze hebben het vierde en hoogste risiconiveau gekregen op de coronakaart.

Het gaat om deze veiligheidsregio's:

  • Kennemerland
  • Gooi en Vechtstreek
  • Midden- en West-Brabant
  • Brabant-Noord
  • Gelderland-Midden
  • Gelderland-Zuid
  • Twente 
  • Limburg-Noord

Deze acht regio's hebben nu hetzelfde risiconiveau als Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Hollands-Midden, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland Zuid, en Brabant-Zuidoost.

Coronapatiënt Egbert keek de dood in de ogen

03:02
'Ik had nooit verwacht mijn gezin terug te zien'

Ernstig

Ook in Noord-Holland Noord en IJsselland is het risiconiveau verhoogd. De situatie veranderde daar van 'zorgelijk' in 'ernstig'. Die status gold al in Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Noord- en Oost-Gelderland.

In Zeeland en Zuid-Limburg blijft de situatie 'zorgelijk', het op een na laagste risiconiveau. Geen enkele regio heeft meer het laagste niveau, 'waakzaam'.

Kunnen
Lees meer
Kunnen we de eerste coronagolf vergelijken met de tweede?

Vooralsnog geen gevolgen

Het risiconiveau heeft vooralsnog geen gevolgen. De strenge maatregelen die het kabinet vorige week aankondigde, gelden in het hele land en blijven nog minstens drie weken van kracht. Wanneer het aantal nieuwe besmettingen genoeg is teruggelopen, wil het kabinet overstappen op een regionale aanpak.

Dan moeten in elke regio aparte maatregelen en beperkingen gelden op basis van het risiconiveau. Bij 'zeer ernstig' zijn bijvoorbeeld geen evenementen mogelijk, bij zorgelijk en ernstig kan dat op kleine schaal. Bovendien mogen bij risiconiveau 'zeer ernstig' bijvoorbeeld minder mensen een huwelijk bijwonen.

Onder
Lees meer
Onder ouderen stijgt aantal coronabesmettingen het hardst